Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ ρεζιλεύει τον Πούτιν

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ ρεζιλεύει τον Πούτιν

Ρεζίλι έκανε τον Βλαντιμίρ Πούτιν η διάσημη συγγραφέας Τζ. Κ Ρόουλινγκ, όταν ο πρώτος σε μια αποστροφή του λόγου του θέλησε να «ξεπλυθεί» επικαλούμενος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγγραφέας σε σχέση με συγκεκριμένη έκφανση της δυτικής κουλτούρας. «Για την κριτική της δυτικής κουλτούρας ακύρωσης δεν είναι, ίσως, καλύτερο να μιλάνε εκείνοι που σήμερα σφάζουν πολίτες για το έγκλημα της αντίστασης ή που φυλακίζουν και δηλητηριάζουν όσους τους επικρίνουν» έγραψε στο Twitter της. Και για όποιον δεν κατάλαβε, έβαλε και μια φωτογραφία του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό επιθέσεις στο πλαίσιο του cancel culture, λόγω της στάσης της απέναντι στα διεμφυλικά άτομα. Προσποιούμενη ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τη λέξη «women» (γυναίκες) σχολίασε ειρωνικά στο Twitter τον τίτλο ενός άρθρου που με τη χρήση της λέξης «άνθρωποι» και όχι «γυναίκες» δεν συνέδεε την εμμηνόρροια αποκλειστικά με αυτές.

Η ανάρτηση προκάλεσε μεγάλο κύμα επικριτικών  σχολίων που αναφέρονταν στα σωματικά χαρακτηριστικά των διεμφυλικών (transgender ) και μη δυαδικών (non-binary) ατόμων  χαρακτηρίζοντας τη Ρόουλινγκ ως «τρανσφοβική».

Λίγα λεπτά αργότερα η Ρόουλινγκ είχε γράψει:

«Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια».

Ο,τι και να πιστεύει κανείς σε αυτό το ζήτημα, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι μια ευφυέστατη γυναίκα, η οποία δεν επρόκειτο να χαριστεί σε κανένα τύραννο. Ετσι, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί «να ακυρώσει» τον ρωσικό πολιτισμό και παρέπεμψε στις αντιδράσεις κατά της Βρετανίδας συγγραφέως για την οποία είπε ότι «ακυρώθηκε» επειδή «δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των δικαιωμάτων των φύλων», απάντησε με… θανατηφόρα πυρά!

Ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα άρθρο του BBC για τον Αλέξει Ναβάλνι, γράφοντας:

«Για την κριτική της δυτικής κουλτούρας ακύρωσης δεν είναι, ίσως, καλύτερο να μιλάνε εκείνοι που σήμερα σφάζουν πολίτες για το έγκλημα της αντίστασης ή που φυλακίζουν και δηλητηριάζουν όσους τους επικρίνουν».

Συνόδευσε μάλιστα το tweet της με το hashtag #IStandWithUkraine, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της απέναντι στη ρωσική εισβολή, όπως αμέτρητοι καλλιτέχνες παγκοσμίως. Σίγουρα η Ρόουλινγκ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, καθώς οι θαυμαστές της ανά την υφήλιο είναι πάμπολλοι. Και σοβαρότητα διαθέτει και, όπως έδειξε, προσήλωση στην κουλτούρα της Δύσης. Για την προστασία της οποίας, δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί της.