Η σιωπή Τραμπ μπροστά στον εισαγγελέα και οι εκλογές του Νοεμβρίου

Η σιωπή Τραμπ μπροστά στον εισαγγελέα και οι εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβρης είναι πολύ κοντά πλέον και τα επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προετοιμάζονται για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές. Αυτό φάνηκε άλλωστε από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, ανοίγοντας ένα θέμα που αγγίζει πολλούς ψηφόφορους και στα δύο στρατόπεδα. Ο Τραμπ βεβαία ακολουθεί από την αρχή της πολιτικής καριέρας του μία προσωπική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι εμφανές πως ο πρώην αμετροεπής Αμερικάνος πρόεδρος ψάχνει να βρει τον χρόνο για να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές.

Το ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη. Ίσως το αντίθετο να είναι αξιοσημείωτο, δηλαδή πως έχει καταφέρει να ξεφύγει μέχρι τώρα ένας πολιτικός που αψηφά τόσο τους θεσμούς και έχει αυτή την παράλογη συμπεριφορά, ειδικά σε μία χώρα που φημίζεται για τον συνεχή έλεγχο της δικαιοσύνης στην εκτελεστική εξουσία. Ο Τραμπ πάντως συνεχίζει να βασίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες του στην ιδιόρρυθμη δημόσια εικόνα.

Η μονότονη απόκριση του στην εισαγγελία, όπου επικαλούταν την 5η νομολογία για να μην απαντήσει στις ερωτήσεις, πατάει πάνω στο αφήγημα του, από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα για τις πράξεις του. Ο Τραμπ αισθάνεται πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και προσπαθεί να τονίσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που του έδωσαν την πρόσβαση στο Λευκό Οίκο, να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που το κράτος καταπατά τα δικαιώματα της ελευθερίας του.

Ωστόσο το 2022 είναι διαφορετικό από μερικά χρόνια πριν, όταν κατόρθωσε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αρχικά και την προεδρία μετέπειτα. Προς το παρόν πάντως με την επανάκαμψη του στην επικαιρότητα, ο Τραμπ σίγουρα θα συνεχίζει να προσπαθεί να τη μετουσιώσει σε υποστήριξη για την υποψηφιότητα του, με πλατφόρμα τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα έρθουν πιο κοντά του.