Η παραμικρή χαλάρωση στα μέτρα θα ξαναγεμίσει τις ΜΕΘ - Πάνω από 8.500 τα ενεργά κρούσματα

Η παραμικρή χαλάρωση στα μέτρα θα ξαναγεμίσει τις ΜΕΘ - Πάνω από 8.500 τα ενεργά κρούσματα

Καθοριστική είναι η τήρηση των μέτρων και των οδηγιών των ειδικών μέσα στις γιορτές, προκειμένου να αποφύγουμε νέες περιπέτειες. Τα μηνύματα των επιστημόνων ότι έχουμε μπει στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης είναι συνεχή, ενώ τα ενεργά κρούσματα πανελλαδικά υπολογίζονται σε 8.500, εκ των οποίων 2000 στην Αττική και 1.600 στην Θεσσαλονίκη. 

«Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια» ήταν το μήνυμα της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπ. Υγείας. Ο μεγάλος φόβος των ειδικών και των αρχών είναι να υπάρξει τυχόν χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων μέσα στις γιορτές. Τα αποτελέσματα της όποιας συμπεριφοράς μας στις γιορτές θα τα δούμε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά από 15-20 ημέρες, άρα κάπου προς τα τέλη Ιανουαρίου.

«Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας παράλληλα πως «το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησης είναι κριτικής σημασίας. Το μήνυμα είναι το ίδιο, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού»

«2.500 συνάνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%», σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορονοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η διάμεση ηλικία τους είναι τα 48 έτη, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών. Αυτό καταδεικνύει πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Επίσης, ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, η κ. Παευαγγέλου ανέφερε πως ο μέσος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, είναι αυξημένος σε Δ. Αττική, Έβρο, Κοζάνη, Πιερία.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε: «Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε», προσθέτοντας ότι «έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους».

«Προσοχή όμως» είπε η λοιμωξιολόγος «επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός». Όπως υπογράμμισε η ίδια «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα».

Τέλος, η λοιμωξιολόγος είπε: «Να ευχηθώ σε όλους για το νέο έτος υγεία, μια ευχή τετριμμένη που όμως φέτος την εννοούμε πιο πολύ από ποτέ».