Β. Παπαευαγγέλου: Πάνω από 8.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα - Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Β. Παπαευαγγέλου: Πάνω από 8.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα - Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Στην ύπαρξη περισσότερων από 8.500 ενεργών κρουσμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια στάθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκ νέου την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ. 

«Το 2021 μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω, αλλά η ανοσία του πληθυσμού δεν θα επιτευχθεί προτού περάσουν πολλοί μήνες», προειδοποίησε παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως από τα περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, τα 2.000 εντοπίζονται στην Αττική, και πάνω από 1.600 στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευγγέλου τόνισε πως ο μέσος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, είναι αυξημένος σε Δ. Αττική, Έβρο, Κοζάνη, Πιερία.

«2.500 συνάνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%», σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορονοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η διάμεση ηλικία τους είναι τα 48 έτη, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών. Αυτό καταδεικνύει πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Επίσης, ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.

«Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησης είναι κριτικής σημασίας. Το μήνυμα είναι το ίδιο, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε: «Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε», προσθέτοντας ότι «έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους».

«Προσοχή όμως» είπε η λοιμωξιολόγος «επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός». Όπως υπογράμμισε η ίδια «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα».

Τέλος, η λοιμωξιολόγος είπε: «Να ευχηθώ σε όλους για το νέο έτος υγεία, μια ευχή τετριμμένη που όμως φέτος την εννοούμε πιο πολύ από ποτέ».