Η «μάχη» της επάρκειας των εμβολίων στην Ευρώπη

Η «μάχη» της επάρκειας των εμβολίων στην Ευρώπη

Πολλαπλές πτυχές στο ζήτημα των εμβολίων που σχετίζονται με τις διαθέσιμες ποσότητες, τις οικονομικές συμφωνίες, αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της έγκρισής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και της διαθεσιμότητας επαρκών ποσοτήτων συνολικά, με τους περιορισμούς παραγωγής που αντιμετωπίζονται αλλά και τις καθυστερήσεις μέχρι την αδειοδότηση των επομένων εμβολίων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε λόγο για υποχρεωτική τήρηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ της εταιρίας και της Κομισιόν και για τις οποίες έχει ήδη προκαταβληθεί το απαιτούμενο τίμημα. Αντίστοιχα δε, τέθηκε και θέμα απαγόρευσης των εξαγωγών στα εμβόλια της Pfizer που θα παραχθούν στο Βέλγιο, όπως επίσης και όλων των εμβολίων που παράγονται στο Ευρωπαϊκό έδαφος για λογαριασμό των.

Οι απαντήσεις αυτές, ήρθαν μετά την ενημέρωση της AstraZeneca για περιορισμό των ποσοτήτων εμβολίου εντός του πρώτου τριμήνου του έτους από 80 εκ. δόσεις σε μόλις 31 εκ. δόσεις ως το τέλος Μαρτίου. Η ευρωπαϊκή αντίδραση, οδήγησε την ΑstraZeneca να ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά τις παραδόσεις των ποσοτήτων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο θέμα της επάρκειας των εμβολίων, τέθηκε επίσης και ζήτημα ποιοτικών χαρακτηριστικών του εμβολίου, καθώς Γερμανοί ερευνητές έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα μόλις 8% του εμβολίου της AZ, σε άτομα άνω των 64 ετών, κάτι που αντικρούσθηκε από την Βρετανοσουηδική φαρμακευτική, οδήγησε όμως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να ανακοινώσει το ενδεχόμενο έγκρισης του εμβολίου για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης που αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Αντίστοιχα, η Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα καθυστερήσεις παραδόσεων, λόγω προβλημάτων παραγωγής, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές για χρήση των πατέντων και από άλλες παρασκευάστριες φαρμακευτικές προκειμένου να εξασφαλιστεί αυξημένη παραγωγή. Πρώτη η Sanofi να προσφέρθηκε να μετέχει στην παραγωγική διαδικασία των Pfizer/BioNTech, προκειμένου να συμβάλλει στην επάρκεια, με την παραγωγή πάνω από 100 εκ. δόσεις, δεδομένου ότι το εμβόλιό της σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε την Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδη να ανακοινώσει ότι η Ε.Ε. θα ζητά από τις παρασκευάστριες εταιρίες προειδοποίηση εξαγωγής προς τρίτες χώρες, μπλοκάροντας έτσι τις εξαγωγές εμβολίων από το έδαφός της, με στόχο την προστασία των ευρωπαίων πολιτών.

Η Ευρώπη έχει υπογράψει για την προμήθεια 300 εκ. δόσεων εμβολίου από την AstraZeneka με μια δυνατότητα 100 εκ. επιπλέον, ενώ με τις Pfizer/BioNTech έχει συμφωνήσει για 600 εκ. δόσεις των οποίων η διανομή έχει ήδη ξεκινήσει.

Αντίστοιχα και η Johnson & Johnson αναμένεται να δημοσιεύσει αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες της την ερχόμενη εβδομάδα και να υποβάλλει αίτημα επείγουσας χρήσης στον αμερικανικό FDA για το πανδημικό εμβόλιο μονής δόσης που θα συντηρείται στις συνήθεις θερμοκρασίες 2-8 βαθμών κελσίου της "ψυχρής αλυσίδας". Η εταιρία έχει συμφωνήσει τη διάθεση 200 εκ. δόσεων στην Ε.Ε. ξεκινώντας από τον ερχόμενο Απρίλιο και ως το τέλος του έτους σταδιακά.