Η Ευρώπη συζητά με ΗΠΑ για προμήθεια αερίου σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης

Η Ευρώπη συζητά με ΗΠΑ για προμήθεια αερίου σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης

Σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου για την ενεργειακή της επάρκεια σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και ενώ τα τύμπανα πολέμου ηχούν όλο και πιο έντονα, βρίσκεται η Ευρώπη. Με μεγάλη καθυστέρηση καθώς μήνες τώρα κυβερνήσεις και αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η ρωσική εξάρτηση της ΕΕ, από την οποία και προμηθεύεται το 40% του αερίου που καταναλώνει, η Κομισιόν ξεκίνησε να καταστρώνει «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» προκειμένου να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των κρατών μελών της ΕΕ στο σενάριο που η Ρωσία εισβάλει τελικά στην Ουκρανία. Η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ είναι μονόδρομος προκειμένου να θωρακίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ ανακοίνωσε συνεργασία με τις ΗΠΑ για «επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ».

Την κρισιμότητα της κατάστασης δείχνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, η πληρότητα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες βρίσκεται μόλις στο 66%. Παρ' ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι μεγάλη και σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία και διακοπής της ομαλής τροφοδοσίας της ΕΕ, μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, η αγορά των 27 θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε - αποτέλεσμα συνομιλιών πολλών εβδομάδων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ - η φον ντερ Λάιεν και ο Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν για «συνεχή, επαρκή και έγκαιρη παροχή» ορυκτού αερίου στην Ευρώπη.

«Δεσμευόμαστε από κοινού για την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της Ευρώπης και για την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Συμμεριζόμαστε επίσης τον στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της προοδευτικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με τις αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διαφορετικές πηγές σε ολόκληρο τον κόσμο για να αποφευχθούν σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», συνεχίζεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «δεσμευόμαστε να εντείνουμε τη στρατηγική ενεργειακή μας συνεργασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα εργαστούμε μαζί για να διαθέσουμε αξιόπιστους και οικονομικά προσιτές ενεργειακές προμήθειες σε πολίτες και επιχειρήσεις στην ΕΕ και τις γειτονιές της.»

«Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για τον εφοδιασμό με ΥΦΑ, με σκοπό την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης» υπογραμμίζεται, ενώ συμπληρώνουν ότι «θα ανταλλάξουμε επίσης απόψεις σχετικά με τον ρόλο της αποθήκευσης στην ασφάλεια του εφοδιασμού.»

«Γενικότερα, καλούμε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγούς ενέργειας να συμμετάσχουν μαζί μας για να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι σταθερές και καλά εφοδιασμένες. Αυτό το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και θα το προωθήσουμε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου» τονίζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος σε μια ενεργειακή κρίση, όπου οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι τόσο χαμηλότερες από το κανονικό όσο και ακριβές. Η χωρητικότητα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επί του παρόντος περίπου 66%, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει συνομιλίες με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο σχετικά με μια πιθανή εκτροπή των προμηθειών στην Ευρώπη εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ανώτερη κυβέρνηση Μπάιντεν.