Η έξαρση της φυματίωσης το νέο πρόβλημα της Βενεζουέλας

Η έξαρση της φυματίωσης το νέο πρόβλημα της Βενεζουέλας

Η φυματίωση κάνει δυναμική επιστροφή στη Βενεζουέλα δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας το οποίο δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα για να ανταποκριθεί, αναφέρουν γιατροί και ειδικοί στις μεταδιδόμενες ασθένειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η φυματίωση βρισκόταν υπό έλεγχο στη χώρα μέχρι πρόσφατα αλλά τώρα παρατηρείται έξαρση, τη στιγμή που η Βενεζουέλα βρίσκεται εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης η οποία χτυπά σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των πολιτών και οδηγεί στην έξοδο από τη χώρα πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και ιατρικού προσωπικού.

Σημειώνεται πως αν και συνήθως η συγκεκριμένη ασθένεια σχετίζεται με τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, πλέον έχει αρχίσει να προσβάλλει ένα ευρύτερο κομμάτι του πληθυσμού που περιλαμβάνει και τη μεσαία τάξη.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη λιγότερων θρεπτικών συστατικών ενώ το αυξανόμενο άγχος που αντιμετωπίζει η κοινωνία πιθανότατα οδηγεί σε πιο αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα, αναφέρουν γιατροί και προσθέτουν ότι έτσι οι άνθρωποι είναι πιο εκτεθειμένοι σε ασθένειες.

Επισημαίνεται ότι ενώ ολοένα και περισσότερες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι, επιταχύνοντας έτσι τη μετάδοση της φυματίωσης.

«Η φυματίωση είναι η σκιά της φτώχειας», ανέφερε ο γιατρός και πρώη υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας, Jose Felix Oletta και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει μια ασθένεια που είναι ενδεικτική της φτώχειας, αυτή είναι η φυματίωση».

Φωτογραφία: AP