Η Εσθονία στην προεδρία του Ευρ. Συμβουλίου: «Εάν σε 6 μήνες η ΕΕ είναι πιο ενωμένη θα έχουμε πετύχει»

Η Εσθονία στην προεδρία του Ευρ. Συμβουλίου: «Εάν σε 6 μήνες η ΕΕ είναι πιο ενωμένη θα έχουμε πετύχει»

«Εάν η ΕΕ σε έξι μήνες είναι πιο ενωμένη και δυνατή, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Juri Ratas σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker στο Ταλίν, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο. «Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε» είπε ο Εσθονός πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις τέσσερις προτεραιότητες της εσθονικής προεδρίας: μια ανοιχτή και καινοτόμα οικονομία, την ολοκλήρωση της ψηφιακής κοινής αγοράς με καθιέρωση της ελευθερίας διακίνησης δεδομένων ως την πέμπτη ελευθερία της ΕΕ, την ασφάλεια και την άμυνα και μια βιώσιμη Ευρώπη. «Θέλουμε μια ανταγωνιστική, ασφαλή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη», υπογράμμισε ο J. Ratas.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να ακολουθήσει ολόκληρη η Ευρώπη το παράδειγμα της Εσθονίας σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει επιτύχει στην ψηφιακή οικονομία. «Δεν έχω έξυπνο κινητό κι όμως ξέρω ότι το μέλλον είναι ψηφιακό. Χρειαζόμαστε την εμπειρογνωμοσύνη σας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει 140 προτάσεις για το θέμα και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και προτεραιότητα την προώθηση και την επιτυχία του δικτύου 5G που θα επιφέρει 146 δισ. ευρώ και 2,4 εκ. θέσεις εργασίας στην οικονομία. Ο Εσθονός πρωθυπουργός υπολόγισε το κέρδος από τη ψηφιακή αγορά στα 400 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Jean-Claude Juncker αναφέρθηκε και στη σημασία της ενότητας των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτήν την περίοδο. « Η ΕΕ δεν πρέπει να μιλά μόνο με μία φωνή, αλλά και να δρα ως μονάδα» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς σχετικά με το προσφυγικό, ο Jean-Claude Juncker επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους, προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει με τον Ιταλό και τον Έλληνα πρωθυπουργό τι ακόμα μπορεί να κάνει η Επιτροπή για να βοηθήσει τις δύο χώρες.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους και όχι μόνο τις δύο χώρες και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη. "Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία και την πίεση των κρατών του Νότου και θα είναι προτεριαότητα για μας" σημείωσε ο J. Ratas.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ