Η ελληνοαμερικανική συμφωνία, η ανησυχία της Ρωσίας και το Όχι του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία, η ανησυχία της Ρωσίας και το Όχι του ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη στη Βουλή θα ψηφιστεί η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με την οποία αναβαθμίζεται η αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και ο γεωστρατηγικός της ρόλος.

Η ένταξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπουλης αποτελεί σημαντική παράμετρο δεδομένων και των εξελίξεων με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Όχι του ΣΥΡΙΖΑ όπως το έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί ερωτήματα. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η συμφωνία αποτελεί πεδίο αντιδράσεων τόσο από την πλευρά της Τουρκίας όσο και από την πλευρά του καθεστώτος Πούτιν.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε ένα κόμβο γεωστρατηγικό αλλά και οικονομικών, αφού πέραν της αναβάθμισης στο ενεργειακό παζλ που διαμορφώνουν οι χειρισμοί Πούτιν και η στάση της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, δύναται να αποτελέσει και έναν κόμβο μεταφορικό κρίσιμο ως προς τη διακίνηση εμπορευμάτων που ουσιαστικά παρακάμπτει τα στενά αφαιρώντας όπλα από τη φαρέτρα του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αμυντική του θωράκιση μέσα από την ελληνοαμερικανική συμφωνία επιτρέπει την προώθηση και ολοκλήρωση μιας πολιτικής που δύναται να αλλάξει ακόμη και ισορροπίες. Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της παρά το γεγονός πως η ίδια ως κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για τη μετακίνηση μονάδων Νατοϊκών και των ΗΠΑ προς την ανατολική Ευρώπη.

Με πρόσχημα μια κατ εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορά περί συμφωνίας με αόριστο ορίζοντα παρά το γεγονός πως υπάρχει σαφής αναφορά σχετικά με τη δυνατότητα που υπάρχει και στις δύο πλευρές να αλλάξουν τη συμφωνία πριν την πενταετή της λήξη, η ηγεσία της Κουμουνδούρου αναφέρεται συχνά στις ανησυχίες της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Μόλις χθες στη Βουλή αναφέρθηκε πως συμπεριλαμβάνοντας την Αλεξανδρούπολη στα σημεία που δύναται να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις μετατρέπεται σε «στόχο» για τη Ρωσία του Πούτιν που στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία έχει αιματοκυλήσει περιοχές με θύματα αμάχους αντιμετωπίζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει κατηγορίες ως εγκληματίας πολέμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται συχνά στο θέμα αυτό. Στις ανησυχίες της Ρωσίας εκφράζοντας τον φόβο του ότι θα γίνει η Αλεξανδρούπολη στόχος των ρωσικών προκλήσεων. Μια θέση που εκφράζει και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης και η οποία διαχέεται μέσα από προπαγανδιστικούς μηχανισμούς στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να προκληθούν αντιδράσεις από κατοίκους, οι οποίοι όμως βλέπουν τη μοναδική ευκαιρία που υπάρχει για την ανάπτυξη και την έξοδό τους από το περιθώριο και της ελληνικής σκηνής.

«Ήταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΑ η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας» δήλωνε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ ακόμη και χθες παρουσίασε ανάλογη θέση κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε σε μέσα της περιφέρειας. Την ίδια εκείνη περίοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ εξέφραζε την «ανησυχία» του για τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ όπως και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ.

Λίγο νωρίτερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση,  Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δήλωνε στην Καθημερινή ότι « Δεν χαιρόμαστε, βέβαια, με αυτά που συμβαίνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Γίνονται αυτά που είπατε, γίνονται και μεταφορές στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, αν και τα όπλα μεταφέρονται κυρίως αεροπορικώς, από τη Βρετανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

Και πρόσθετε με έμφαση αποκαλύπτοντας το συνολικό σκεπτικό της Ρωσίας που μεταφράζεται και στις προσπάθειας που έχουν γίνει στην Ελλάδα μέσω της προπαγάνδας για διείσδυση και προώθηση αντιευρωπαϊκών και αντιαμερικανικών ιδεών ότι «Θα προτιμούσαμε να μη συμμετέχει καν στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα, αλλά εφόσον συμμετέχει, εξετάζουμε προσεκτικά ποιο ρόλο παίζει στο πλαίσιό του, γνωρίζοντας ότι δεν έχει αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων».

Και κατέληγε «Ασφαλώς όλα αυτά δεν υποβοηθούν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ελπίζουμε να υπάρξουν στο μέλλον υγιείς προσεγγίσεις, που να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις παραδοσιακές σχέσεις».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει όμως να προκαλείται ανησυχία από τις τοποθετήσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, έναντι της χώρας μας ούτε και τη στάσης της ρωσικής πρεσβείας. Εμφανίζεται διατεθειμένος να καταψηφίσει μια σημαντική αμυντική συμφωνία σε μια περίοδο δραματικών γεωπολιτικών αλλαγών και ανακατατάξεων επιδιώκοντας να διατηρήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων τη στιγμή κατά την οποία κράτη και λαοί καλούνται να πάρουν σαφή θέση στην σωστή πλευρά της ιστορίας η οποία καταγράφει έναν πόλεμο μέσα από μια αναθεωρητκή πολιτική ανάλογη με αυτή που εφαρμόζουν και οι γείτονες της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία έρχεται να προστεθεί σε αυτή με τη Γαλλία, την οποία επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε με πρόσχημα το ενδεχόμενο να απαιτηθεί στο μέλλον αποστολή ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ένα εύρημα στο οποίο πάτησε για να πει όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ελληνοαμερικανική συμφωνία και ειδικά στο θέμα της αξιοποίησης της Αλεξανδρούπολης έχει τοποθετηθεί και η Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει μάλιστα τη δυσαρέσκειά του τόσο στον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στον Μακρόν στον οποίο είχε απευθυνθεί και για την προμήθεια των φρεγατών αλλά και των πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ