Η εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή και για την «εγκληματική οργάνωση»

Η εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή και για την «εγκληματική οργάνωση»

Πλήρη απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων κατηγορούμενων πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, εισηγήθηκε στο δικαστήριο η Εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντία Οικονόμου.

Ουσιαστικά και αντίθετα με το παραπεμπτικό βούλευμα η  εισαγγελέας έκρινε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, ζητώντας την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και την απαλλαγή των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε αυτή.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ' οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, ενώ για τους προστατευόμενους μάρτυρες ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζητώντας την απαλλαγή όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων για την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία του μουσικού. Κατά την εισαγγελική λειτουργό ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να έχει προκληθεί από το θύμα το οποίο έπληξε «με απόλυτη επιτυχία».

Επίσης, η εισαγγελέας είχε ζητήσει ευνοϊκή μετατροπή κατηγορητηρίου και για τις επιθέσεις στο Πέραμα σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, στην επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες το 2012 η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Ως προς την επίθεση κατά στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013, επίσης στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της εισαγγελέως από το δικαστήριο, θα οδηγηθούν σε μικρότερες ή ακόμα και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί στις δύο αυτές επιθέσεις.