Η δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας γίνεται η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας γίνεται η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

Στην πρώτη ελεγχόμενη δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρότυπο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά, μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας.

Τη δομή επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη, και τον ειδικό γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Βαγγέλη Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, η δομή «περιλαμβάνει λειτουργικές υποδομές», ενώ σε αυτή έχει εγκατασταθεί σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), περιστρεφόμενες θύρες, έχουν αποκατασταθεί ζημιές στην περίφραξη της, ενώ απομακρύνθηκαν και σκηνές και παραπήγματα. Οι διαμένοντες της δομής, σήμερα, ανέρχονται σε 1.354, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν 2.703.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης μετέβη στο χώρο, όπου πραγματοποιούνται βελτιωτικά έργα που περιλαμβάνουν τοποθέτηση οικίσκων, καθώς και εργασίες κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεσή της με το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της δομής.

Η δομή, ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης, «προσφέρει πλέον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας για τους επωφελούμενους, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε, παρουσία του δήμαρχου Ωρωπού, Γιώργου Γιασημάκη, την πρόοδο του έργου αποκατάστασης του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Αποστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και ο Δήμος Ωρωπού από το 2016 μέχρι σήμερα έχει δεχθεί μία δυσανάλογη πίεση. Έχουμε αποσυμφορήσει κατά περισσότερο από 50% τη δομή και αυτό νομίζω έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων», τόνισε ο κ. Μηταράκης

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα έχουμε στηρίξει τον Δήμο Ωρωπού με τρία εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής και για ανταποδοτικά τέλη. Ολοκληρώνουμε το έργο της ασφαλτόστρωσης βασικών δρόμων της Μαλακάσας που είχε ξεκινήσει το 2018 και είχε μείνει από πόρους. Με το Ταμείο Αλληλεγγύης προσπαθούμε και στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Ο δήμαρχος Ωρωπού εξέφρασε από την πλευρά του το αίτημα «να μηδενιστεί ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στη δομή και κάποια στιγμή να κλείσουν και οι δομές».