Η αληθινή ιστορία της Δίκης της Χρυσής Αυγής

Η αληθινή ιστορία της Δίκης της Χρυσής Αυγής

Η χθεσινή απόφαση – σταθμός για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών να δοθεί τέλος στη δολοφονική δράση μιας «εγκληματικής οργάνωσης». Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η θρυαλλίδα των εξελίξεων το 2013, είχε όμως προηγηθεί η δεδηλωμένη πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει το κεφάλαιο αυτό. Ο ίδιος και ο στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης είχαν θέσει τις βάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που οδήγησε στις συλλήψεις του αρχηγού της οργάνωσης και των συνεργατών του και στην δίκη που χθες έκλεισε με την οριστική καταδίκη του ναζισμού στη χώρα

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να συνομιλήσει καθ οιονδήποτε τρόπο με τη Χρυσή Αυγή. Έκλεισε την πόρτα από το 2012, αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρά το γεγονός πως ίδιος και το στενός του συνεργάτης συνάντησαν αντιστάσεις και είδαν να εξελίσσονται πολιτικά παιχνίδια που έφθασαν στο σημείο να εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν την τότε κυβέρνηση πως επιχειρεί να θέσει εκτός νόμου το ναζιστικό μόρφωμα.

Η έρευνα που αφορούσε τα πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής δεν ξεκίνησε την επομένη της δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά πριν το 2013 όταν με το μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος χρησιμοποίησε τα λεγόμενα τάγματα εφόδου για να επιβάλει την ιδεολογία του φασισμού με τον τότε Πρωθυπουργό να δίνει εντολή για ενδελεχή έλεγχο των πεπραγμένων της

Απόδειξη το γεγονός πως μόλις δύο ημέρες μετά την 17η Σεπτεμβρίου (ημέρα που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός απο το χερι του στελέχους του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου) εστάλησαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελοι με 32 υποθέσεις, δεμένες και δομημένες με συγκεκριμένα στοιχεία για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» οπως τελικά χαρακτηρίστηκε και στο κατηγορητήριο

Οι φάκελοι που έφτασαν στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη περιείχαν όλα τα στοιχεία για την Χρυσή Αυγή. Η τότε εισαγγελέας δεν δίστασε στιγμή, ανέθεσε την έρευνα στον Χαράλαμπο Βουρλιώτη και στις 29 του ίδιου μήνα, ξημερώματα Σαββάτου ξεκίνησαν οι συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και άλλων βουλευτών και στελεχών που εμπλέκονταν στη λειτουργία της «εγκληματικής οργάνωσης.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη χειρίστηκε την υπόθεση με χειρουργική ακρίβει. Δεν υποχώρησε ούτε όταν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έφταναν σε έναν φάκελο τρείς σφαίρες και ένα σημείωμα που απειλούσε και προειδοποιούσε για την εξέλιξη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή ο αντιεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης ετοίμαζε το 9σελιδο βούλευμα με το οποίο δενόταν η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Τόσο η Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης όσο και ο Ισίδωρος Ντογιάκος και οι ανακριτές που χειρίστηκαν την πολύκροτη αυτή υπόθεση κατάφεραν να «δέσουν» με τον πλέον νόμιμο τρόπο, και παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν ακόμη και από πολιτικούς σχηματισμούς του κοινοβουλίου, τα στοιχεία που οδήγησαν στην χθεσινή απόφαση και την καταδίκη των εμπλεκομένων στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Το κατηγορητήριο ήταν οπως απεδείχθη ισχυρό καταρρίπτοντας τα αφηγήματα περί αντισυνταγματικών διαδικασιών και αδυναμίας να τεθεί ένας πολιτικός σχηματισμός που αμφισβητεί την ίδια τη Δημοκρατίας εκτός νόμου

Η πολιτική απόφαση όμως είχε ληφθεί ήδη από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε ζητήσει να προχωρήσει η υπόθεση αυτή μέχρι το τέλος. Αυτή την εντολή έδωσε και την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που προέρχονταν από όλες σχεδόν τις πολιτικές πτέρυγες αλλά και τη… δυσκολία ορισμένων συνεργατών να βάλουν το χέρι στην τρύπα του φιδιού.

Η στάση του έναντι της Χρυσής Αυγής ήταν εξαρχής δεδομένη και είναι χαρακτηριστικό πως δεν μπήκε καν στη συζήτηση να προσαρτήσει ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 αν και έβλεπε πως η χώρα θα πήγαινε σε εκλογές. Η δήλωση του τότε υποψήφιου Σταύρου Δήμα πως δεν δέχεται να εκλεγεί με τις ψήφους του ναζιστικού μορφώματος αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι επιχείρησαν να θέσουν θέμα υπόγειων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στάση που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την εξέφρασε το 2016 ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ, ευπρόσδεκτες τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της ψήφισης της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Και δεν ήταν η μόνη φορά. Τα παραδείγματα σύμπλευσης των δύο κομμάτων δεν είναι λίγα ως προς τη ψήφιση ή την καταψήφιση διαφόρων νόμων την περίοδο 2021 – 2019 με αποκορύφωμα την υπερψήφιση του διορισμού της Βασιλικής Θάνου, στενής συνεργάτιδος του Αλέξη Τσίπρα, ως Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Νίκος Βούτσης ήταν αυτός που το 2014 κατηγορούσε την Ν.Δ. ότι «κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά» καθώς και ότι επιχειρεί να θέσει την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου αποσκοπώντας στην ψήφο των οπαδών της. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αρθρογραφία τους υποστήριζαν πως είναι αδύνατο να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έγραφε μεταξύ άλλων στην Χρυσή Αυγή τον Μάρτιο του 2014 «Η πολιτική δράση της Χρυσής Αυγής, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη σύγκρουση των ιδεών και την κοινωνική της απομόνωση, όχι με τον εισαγγελέα. Η διαφαινόμενη μεθόδευση εκ μέρους κυβερνητικών κύκλων να τεθεί εκτός νόμου το νεοφασιστικό κόμμα δεν βλάπτει το ίδιο, αλλά την Δημοκρατία. Το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και η ιστορία δείχνει ότι παρόμοια μέτρα είναι και πολιτικά επικίνδυνα και αντιπαραγωγικά. Μάλιστα, οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας που προωθούν τα σενάρια αυτά, με προφανή μικροκομματική σκοπιμότητα να προσεταιριστούν τους άστεγους ψηφοφόρους της, είναι ακριβώς αυτοί που έχουν ενσωματώσει στη ρητορική τους σχεδόν ολόκληρη την ακροδεξιά πολιτική της ατζέντα.»

Και έθετε και θέμα αλλοίωσης της σύνθεσης της Βουλής γράφοντας ότι «Μετά την άρση της ασυλίας, ενδεχόμενη προφυλάκιση του μεγαλύτερου τμήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της, αν και συνταγματικά ανεκτή, προκαλεί αντικειμενικά αλλοίωση της σύνθεσης της Βουλής, άρα και της βούλησης του εκλογικού σώματος. [...]»

Ο δρόμος για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση της δίκης δεν ήταν εύκολος όπως αποδείχθηκε. Διήρκησε περίπου 5,5 χρόνια με καθυστερήσεις αλλά και με μια ανατροπή. Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 λίγες ημέρες πριν τις εκλογες να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα και να μειώσει κατά πολύ τις ποινές για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Παρόλα αυτά ο αρχηγός και τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν και η Ελλάδα ήρθε στο προσκήνιο και σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που αντιμετώπισε ένα μόρφωμα θιασώτη του ναζισμού και των φασιστικού… ιδεώδες.

΄΄Ενα μόρφωμα που ανδρώθηκε μέσα από τον λαικισμό και την αλληλοεπίδραση των άκρων που την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων αξιοποίησαν τον θυμό και τον φόβο των πολιτών.