Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση με τζίρο λόγω rebalancing

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση με τζίρο λόγω rebalancing

Μετά την πίεση των τελευταίων συνεδριάσεων που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη από τις 900 μονάδες περίπου στις 815 μονάδες, η εγχώρια αγορά με τη βοήθεια και των ξένων αγορών αντέδρασε. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία τεχνική αντίδραση ή μία αντίδραση ανακούφισης από την πίεση των προηγούμενων ημερών, που όμως δεν είχε ενθουσιασμό και δεν έδειξε πως οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει το σοκ της αύξησης των επιτοκίων.

Η τριπλή λήξη των παραγώγων οδήγησε σε μία πρόσκαιρη βελτίωση τις αποτιμήσεις καθώς υπήρξαν κάποιες καλές εντολές αγοράς που έφεραν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 830 μονάδες. Και πάλι όμως σταδιακά υπήρξε διολίσθηση προς τις 820 μονάδες και κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επηρεάζει τις τιμές στόχους των μετοχών όπως αναφέρει και η Χρυσοχοΐδης σε σημερινή της ανάλυση και όσο ανεβαίνει η απόδοση μειώνεται η τιμή στόχος.

Τα βλέμματα τράβηξε σήμερα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού η δημοσίευση προσκλήσεων για γενική συνέλευση ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με θέμα την παροχή εξουσιοδότησης για πώληση περιουσιακού στοιχείου αναθέρμανε τις προσδοκίες για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής.

Η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russel και Stoxx αλλά και ένα πακέτο 37,4 εκατ. μετοχών στην Πειραιώς οδήγησαν το συνολικό τζίρο στα 170,8 εκατ. ευρώ ενώ πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τζίρος ήταν στα 70 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,24% και έκλεισε στις 825,41 μονάδες και θα μπορούσε να είχε κλείσει υψηλότερα αν ο τραπεζικός δείκτης δεν περιόριζε την άνοδο στο 0,10%.

Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε 6,81% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 3,88%, ενώ καλή αντίδραση έβγαλε και η μετοχή της ΔΕΗ μετά την πίεση των τελευταίων ημερών και ενισχύθηκε κατά 3,36%. Με σημαντική άνοδο έκλεισε και η μετοχή της Coca Cola, στηρίζοντας έτσι την αγορά, και αυξάνοντας την απόσταση που χωρίζει την κεφαλαιοποίησή της από αυτήν του ΟΤΕ στα 750 εκατ. ευρώ περίπου. Οι τράπεζες έδειξαν και πάλι αδυναμία με τη Eurobank να κλείνει με απώλειες άνω του 1% και την Εθνική με οριακή άνοδο. Η Alpha Bank ενώ είχε άνοδο έως και 4% πριν το κλείσιμο, λόγω του rebalancing ενισχύθηκε τελικά κατά 1,42%. Άνοδο 1,51% είχε η Πειραιώς με το πακέτο για το 3% του συνόλου των μετοχών να γίνεται στα 0,98 ευρώ.

Η αποκοπή του μερίσματος της Quest έκανε τη μετοχή να κλείσει με τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, ενώ προβλημάτισε και πάλι η πορεία του ΑΔΜΗΕ με τη μετοχή να κλείνει κάτω από τα 2 ευρώ. Μέρα αντίδρασης για τις περισσότερες μετοχές της πληροφορικής όπως για Epsilon Net, Entersoft και Real Cons. Δυνατή αντίδραση από Cenergy (+5,19%)  αλλά και από Fourlis, Intrakat και Αλουμύλ.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έχασε 4,31% ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειες ανέρχονται 7,6%