Χρ. Χαρπαντίδης: «Εφικτή η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα»

Χρ. Χαρπαντίδης: «Εφικτή η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα»

Το φορολογικό, η ψηφιακή μετάβαση στον Δημόσιο Τομέα αλλά και η σύνδεση της βιομηχανίας και παραγωγής με την εκπαίδευση είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες, οι οποίοι  θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Χαρπαντίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris International.

Όπως ανέφερε ο ίδιος,  στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη συζήτηση με θέμα «Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και ο ρόλος των ΗΠΑ», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό  Επιμελητήριο στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΔΕΘ, η εταιρεία είδε από το 2017 την πρόκληση να μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας.

Για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Χαρπαντίδης, πραγματοποίησε μια δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά με επενδύσεις σε μία αβέβαιη, λόγω οικονομικής κρίσης εποχή. Τελικά από το αποτέλεσμα αποδείχθηκε ότι η κίνηση αυτή ήταν σωστή.

Βρισκόμαστε, ήδη, σε μία νέα εποχή, με τη δεύτερη φάση της επένδυσής μας  να έχει διπλασιαστεί και από τα 125 εκατ.ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ως το τέλος του 2022 , να έχει φθάσει τα 250 εκατ.ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο κ. Χαρπαντίδης, προσπαθούμε ώστε  το αποτύπωμά μας να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τους πολίτες. Ακόμη, όπως ανέφερε,  «χαιρόμαστε για τη δυνατόητηα της Ελλάδας να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματικότητα».

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια «μας ανησυχεί η αρρυθμία που επικρατεί, διεθνώς, λόγω των εξελίξεων», πρόσθεσε. Δεν πρέπει, όμως, ανέφερε, να φοβόμαστε τις επενδύσεις. «Χρειάζεται  να επιχειρούμε σε αβέβαια περιβάλλοντα, χωρίς, βέβαια, να αγνοούμε τις δυσκολίες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, γενικότερα, στον επενδυτικό τομέα, ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι ότι οι  επενδύσεις πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε βάθος του χρόνου. Ειδικά για την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που είχε η σημαντική επένδυση της Deloitte.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος, ξεχώρισε τον τουρισμό, το real estate, τις υποδομές και την τεχνολογία. Ακόμη χαρακτήρισε ως σημαντικό και τον τομέα της ενέργειας όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν μεσοπρόθεσμα οι ΑΠΕ και οι σταθμοί φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας ο κ. Χαρπαντίδης επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχουν σταθερές πολιτικές, ώστε οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις ή έχουν επενδύσει να μπορούν να κάνουν σωστές προβλέψεις.