Χατζηδάκης για τα 250 ευρώ: Στη χολερική κριτική απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη

Χατζηδάκης για τα 250 ευρώ: Στη χολερική κριτική απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη

«Απέναντι στην άδικη, την απολύτως αβάσιμη κριτική, απαντάμε με έργο. Η τροπολογία που σήμερα εισηγούμαστε είναι έμπρακτη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη στην κοινωνία. Τα μέτρα που προωθούμε στον ΕΦΚΑ είναι μέτρα για την υπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Και τα 5 δις. από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επίσης κοινωνική πολιτική στην πράξη. Στα μεγάλα λόγια και στην άδικη κριτική εμείς απαντούμε με  κοινωνική πολιτική πολύ συγκεκριμένη, κοινωνική πολιτική στην πράξη».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε απόψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που θεσπίζει την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

«Τα μέτρα εντάσσονται σε ένα πλέγμα ενεργειών που προβλέπουν την ενίσχυση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματός τους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους», σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε δράσεις που προηγήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, όπως: 

  • Την αύξηση των συντάξεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους 
  • Την αντιμετώπιση των αδικιών του «νόμου Κατρούγκαλου»
  • Το νέο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου
  • Το  ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων που θα επιτευχθεί φέτος 
  • Το νομοσχέδιο για την ΕΦΚΑ οι βασικές αρχές του οποίου ανακοινώθηκαν χθες, «με ρυθμίσεις κοινής λογικής που επιχειρεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά». 

Απαντώντας σε παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε την μείωση της ανεργίας στο 13 %, η οποία αποτελεί όπως είπε αποτέλεσμα της φορολογικής, ασφαλιστικής και γενικότερης εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης. «Απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνίας με τη δική μας πολιτική και θα απαντήσουμε περαιτέρω στην πράξη με τις αποφάσεις που θα πάρουμε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον κατώτατο μισθό. Ποτέ δεν θα διδασκόμασταν στο σχολείο τον «Καλό Σαμαρείτη» αν δεν είχε προηγουμένως λεφτά να μοιράσει. Εμείς προτάσσουμε τη  δημιουργία πλούτου και εισοδήματος. Η δική μας ιδεολογία είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί το εισόδημα και να υπηρετηθούν πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αδύναμων. Διαφορετικά θα μοιράζουμε τη φτώχεια. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς μοιράζετε τη φτώχεια, ενώ εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εθνικό πλούτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης έδωσε εξάλλου διευκρινίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Την προσαύξηση της σύνταξης θα λάβουν όλοι όσοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή  όσοι λαμβάνουν σύνταξη (οριστική, προσωρινή ή προκαταβολή) λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, και ειδικές κατηγορίες (όπως ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ), των οποίων το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ και το οικογενειακό τα 14.400 ευρώ. Επίσης,  η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού (βάσει ΕΝΦΙΑ 2021) δεν υπερβαίνει  το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250€, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, αφορολόγητα, και θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως 31.12.2021.  

Ο τρόπος καταβολής (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

β) Όσον αφορά στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση θα καταβληθεί με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου.

γ) Ομοίως, η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων θα χορηγηθούν προσαυξημένα κατά 250 ευρώ για τον Δεκέμβριο 2021, μαζί με την τακτική καταβολή.

Τα σημερινά μέτρα, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνουν το μέτρο της διπλής καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχει ήδη νομοθετηθεί και θα καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου.