Χαμηλότερα ύψη γύρω από την Ακρόπολη

Χαμηλότερα ύψη γύρω από την Ακρόπολη

Eίκοσι ένα μέτρα σε κάποια σημεία και 24 σε όσα έχουν μέτωπο επί της Λεωφόρου Συγγρού είναι τα ανώτατα όρια για το καθαρό ύψος νέων κτιρίων στην περιοχή νότια της Ακρόπολης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία θα νομοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Το ανώτατο γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού συνέχισε στην πρωτοποριακή γραμμή που χάραξε με προηγούμενη γνωμοδότησή του. Σύμφωνα με αυτήν το ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5, που έχει και όψη επί της Συγγρού θα χαμηλώσει με γκρέμισμα ορόφων ώστε να μην ξεπερνά τα 24 μέτρα. Όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι μια πρωτοπόρος γνωμοδότηση. Αν δεν είχε ληφθεί, δεν θα ήταν δυνατός ο σημερινός καθορισμός των υψών.

Στα 21 και 24 μέτρα  υπολογίζεται περίπου ένα επιπλέον μέτρο για δενδροφυτεύσεις στην οροφή και κατασκευή βοηθητικών χώρων (π.χ απόληξη κλιμακοστασίων στις ταράτσες). Αυτές οι εργασίες όμως δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν σε καθαρό εμβαδό τα 35 τ.μ.   Οι προτάσεις του υπουργείου αναμένεται να περιληφθούν στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα αναθεωρηθούν οι όροι δόμησης όλης της περιοχής. Το σχετικό σχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στο ΣτΕ για προδικαστικό έλεγχο, αλλά το ΣτΕ με απόφασή του έχει προσδιορίσει αυτά τα ύψη ως ανώτερα για την περιοχή.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε τελικά δεκτές  προσφυγές  κατοίκων, κρίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται «το χαμηλότερο δυνατό ύψος στα κτήρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη».   Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο σημείωνε πως, ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο έλεγχος της δόμησης ήταν ακόμη πιο επιτακτικός, καθώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης.

Η έκδοση οικοδομικών αδειών είχε ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2019. Τώρα με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα νέα όρια.  Σε μερικά σημεία της περιοχής, προς τους λόφους και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχει επιβληθεί μικρότερο όριο, έως και 17,5 μ.