H αύξηση του ιικού φορτίου σε νησιά και οι κίνδυνοι για τον τουρισμό

H αύξηση του ιικού φορτίου σε νησιά και οι κίνδυνοι για τον τουρισμό

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μαζί με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, στα σημεία καταγραφής του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων έφερε ένα ακόμα  lockdown τον Αύγουστο  στο Ηράκλειο της Κρήτης, εκεί όπου τα πράγματα έδειξαν πως ξεφεύγουν, μετά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε Μύκονο Χανιά και Ζάκυνθο. 

Η ισχύς για μια εβδομάδα των τριών μέτρων που συνιστούν τον κεντρικό κορμό των μίνι lockdown, δηλαδή η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 1.00 π.μ. έως τις 5.00 π.μ., η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και η απαγόρευση οποιασδήποτε εκδήλωσης προϋποθέτει τον συγχρωτισμό περισσότερων των 20 ατόμων, μαζί με τα τσουχτερά πρόστιμα που συνοδεύουν την παραβίαση αυτών των μέτρων δημιουργεί ένα νέο κλυδωνισμό στην επίπονη προσπάθεια όλων για τη διατήρηση μιας κανονικότητας μέσα σε αυτόν τον τόσο διαφορετικό -και τόσο σκοτεινό από τα σύννεφα καπνού- Αύγουστο.  

Αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας στα νησιά


Μετά το Ηράκλειο Κρήτης σειρά κινδυνεύουν να πάρουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί του Αιγαίου, με τον δείκτη θετικότητας να έχει σκαρφαλώσει στο 4,64% στην Πάρο, στο 3,25% στη Μύκονο όπου είχαν ήδη επιβληθεί μέτρα, στο 3,74% στη Χίο, και στο 3,51% στα Χανιά. 

Την ίδια ώρα σε τουριστικούς προορισμούς της Εύβοιας και της Ηλείας μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων μαυρίζουν ακόμα περισσότερο την  ψυχή των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στις πυρόπληκτες περιοχές και δημιουργούν σοβαρό ζήτημα καθώς οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν την τουριστική κίνηση του Αυγούστου για να αναστρέψουν το αρνητικό πρόσημο μιας ολόκληρης χρονιάς. 

6.000 κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο, χωρίς τείχος ανοσίας
 

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των προβλεπτικών μοντέλων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευση του λέγοντας πως: «Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κρούσματα κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα».

Τα 6000 κρούσματα δεν θα είναι μέσα στον Αύγουστο αλλά θα έρθουν μέσα στο φθινόπωρο, αν δεν σηκωθεί το τείχος προστασίας, με την εμβολιαστική κάλυψη του 80% του πληθυσμού. Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ορθολογίστρια και ρεαλίστρια υπογραμμίζει ότι είναι ανέφικτο να πιάσουμε τον στόχο του 80% μέσα στον Αύγουστο, όταν τις τελευταίες ημέρες το 24ωρο κλείνει με 30.000 εμβολιασμούς και την επιχείρηση «Ελευθερία» να δουλεύει στο ρελαντί με μόλις το ¼ των συνολικών της δυνατοτήτων.  

Διαβάστε Περισσότερα