Guardian - Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Tί γνωρίζουμε για τη «χειρότερη» παραλλαγή του κορονοϊού

Guardian - Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Tί γνωρίζουμε για τη «χειρότερη» παραλλαγή του κορονοϊού

Παγκόσμιο κύμα ανησυχίας έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, με τη μία μετά την άλλη χώρα να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τη μετάδοσή της, ειδικά στην Ευρώπη που δοκιμάζεται σκληρά από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Σε δύο άρθρα του ο Guardian (εδώ και εδώ) συνοψίζει τι γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και γιατί αυτή προβληματίζει τους επιστήμονες.

Πού έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή;
 

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί στην περιοχή Γκαουτένγκ ενώ μπορεί να είναι ήδη παρούσα σε άλλες οκτώ επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει περίπου 100 δείγματα ως B.1.1.529, αλλά η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Το 90% των νέων περιπτώσεων στο Γκαουτένγκ θα μπορούσε να είναι B.1.1.529, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε δύο μολύνσεις σε άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνας στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου Regal. Ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει μολύνει το άτομο στο δωμάτιο δίπλα του. Το Ισραήλ ανέφερε ότι, επίσης, εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής, σε άτομο που είχε επιστρέψει από το Μαλάουι.

Πώς συγκρίνεται με τις άλλες μεταλλάξεις; 


Επιστήμονες περιέγραψαν τη B.1.1.529 ως τη χειρότερη παραλλαγή που είχαν δει από την έναρξη της πανδημίας. Έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του Covid. Αυτός είναι περίπου διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο.

Είναι πιο μεταδοτική;


Αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η εικόνα που εμφανίζεται είναι ανησυχητική. Υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική από 273 κρούσματα στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας. Περισσότερο από το 80% αυτών προέρχονταν από την επαρχία Γκουατένγκ και η προκαταρκτική ανάλυση υποδηλώνει ότι η παραλλαγή έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος. Η τιμή R, η οποία δείχνει πόσο γρήγορα εξελίσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι είναι 1,47 για τη Νότια Αφρική συνολικά, αλλά 1,93 για το Γκαουτένγκ. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να είναι μια στατιστική απόκλιση που συνδέεται με ένα συμβάν υπερμετάδοσης, αλλά τα δεδομένα έχουν οδηγήσεις σε προληπτικά μέτρα.

Θα είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια;


Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον αριθμό των μεταλλάξεων και το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές έχουν ήδη συνδεθεί με την ικανότητα αποφυγής της υπάρχουσας ανοσολογικής προστασίας. Αυτές είναι θεωρητικές προβλέψεις, ωστόσο, και διεξάγονται ταχέως μελέτες για να ελεγχθεί πόσο αποτελεσματικά τα αντισώματα εξουδετερώνουν τη νέα παραλλαγή. Τα δεδομένα για τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.

Οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή θα είναι εντελώς «αγνώριστη» για τα υπάρχοντα αντισώματα, απλώς ότι τα εμβόλια μπορεί να παρέχουν λιγότερη προστασία. Επομένως, ένας κρίσιμος στόχος παραμένει η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων για τις ομάδες κινδύνου.

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;


Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, λιγότερα στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ισραήλ – ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το Μαλάουι – και άλλα δύο κρούσματα είναι ύποπτα στη χώρα. Την Παρασκευή, το Βέλγιο επιβεβαίωσε ότι είχε εντοπίσει κρούσμα σε κάποιον που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και την Τουρκία.