The Guardian: Η Κύπρος «πούλησε» ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες

The Guardian: Η Κύπρος «πούλησε» ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες

Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες απέκτησαν διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων «χρυσής βίζας» όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ από το 2013, καθώς μέλη της ρωσικής και ουκρανικής ελίτ εκμεταλλεύθηκαν το πρόγραμμα παροχής διαβατηρίου ή υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πριν από το 2013 η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. 

Αν και κατά καιρούς το ζήτημα παροχής υπηκοότητας και διαβατηρίου από την Κύπρο προς ξένους ολιγάρχες έχει απασχολήσει τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως λίστα με συγκεκριμένα ονόματα. Σύμφωνα με τον Guardian, λοιπόν, μεταξύ των ατόμων που επωφελήθηκαν από τις διευκολύνσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Leonid Lebedev, Ρώσος πρώην βουλευτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Sintez, ο Alexander Ponomarenko, Ρώσος βιομήχανος, και ο Konstantin Stetsenko, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην Ουκρανία.