Γνώριζε και η διοίκηση του ορφανοτροφείου τις σεξουαλικές κακοποιήσεις
Δόμνα Μιχαηλίδου

Γνώριζε και η διοίκηση του ορφανοτροφείου τις σεξουαλικές κακοποιήσεις

Σε νέες αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε αγόρια 7 με 11 ετών, παρουσία εργαζομένων, σε ορφανοτροφείο της Αττικής, προέβη η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η  οποία, όπως σημείωσε, γνώση των καταγγελιών είχε και η διοίκηση του Ιδρύματος, αλλά δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υφυπουργός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, υπήρχαν «σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των αγοριών από την ηλικία των 7 μέχρι των 11 ετών μπροστά σε εργαζομένους». «Η καταγγελία δεν διευκρινίζει αν οι εργαζόμενοι τους έβαζαν να τα κάνουν, αναφέρει όμως συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις και πράξεις μεταξύ πολύ μικρών αγοριών και δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή παρέμβαση από τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι με βάση την καταγγελία, γυναίκες που δουλεύουν στο ορφανοτροφείο ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά ενώ αναφέρεται ότι υπήρχε και δωμάτιο-αποθήκη που το χρησιμοποιούσαν σαν τιμωρητήριο. Μάλιστα αποκαλύπτει πως τους χορηγούσαν μέχρι και ληγμένα φάρμακα.

Η καταγγελία έγινε γνωστή στην υφυπουργό πριν κάποιες ημέρες, όμως έχει φτάσει στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σημείωσε η υφυπουργός. «Τα γνώριζε και η διοίκηση, όπως φαίνεται, γιατί μπορεί κάποιος να πει ότι τα ήξεραν μόνο κάποιοι εργαζόμενοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο εισαγγελέας, ούτε οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, «παρά μόνο όταν η καταγγελία έφτασε στα χέρια μας», όπως τόνισε.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επί της διαδικασίας απομάκρυνσης των υπό διερεύνηση προσώπων σημείωσε ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά που επιτρέπει την απομάκρυνση των εργαζομένων που αφορούν οι καταγγελίες. 

«Η αντίδραση ήταν άμεση, πήγαμε την επόμενη μέρα στην εισαγγελία και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, οπότε ξεκινά εισαγγελική έρευνα. Από τη στιγμή που ξεκινά η έρευνα, καταγγέλλονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και σύμφωνα με τον νόμο που περάσαμε πριν δυο μήνες, αρκεί η συγκεκριμένη καταγγελία ώστε να μην τους επιτρέπει να δουλεύουν στο ορφανοτροφείο και να απομακρυνθούν», εξήγησε.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι προς το παρόν, από την εισαγγελική έρευνα, δεν προκύπτει συμμετοχή εργαζόμενων σε σεξουαλικές πράξεις. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν βίντεο, εξελίσσεται εισαγγελική και αστυνομική έρευνα.

Γνωστοποίησε πως μεικτά κλιμάκια με την Αρχή διαφάνειας πήγαν στη δομή για επιτόπιο έλεγχο», ενώ από την επομένη της μήνυσης σταμάτησε η χρηματοδότηση του ιδρύματος από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις της, χθες στην ΕΡΤ,  «πέντε παιδιά με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν ήδη στο νοσοκομείο Παίδων, όπου και εξετάζονται από παιδιάτρους και παιδοψυχιάτρους».