Για πρώτη φορά ένας Έλληνας στο τιμόνι του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής

Για πρώτη φορά ένας Έλληνας στο τιμόνι του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής

Σε μια συγκυρία που ο κλάδος της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά ένας Έλληνας εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής.

Ο λόγος για τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) κ. Γιάννη Σύρρο, ο οποίος εκλέχθηκε ως επικεφαλής στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (World Information Technology and Services Alliance-WITSA) έως το 2022.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση για τη χώρα μας, η οποία μπαίνει στο «χάρτη» της θεσμικής εκπροσώπησης σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο που πρωταγωνιστεί επιχειρησιακά, οικονομικά αλλά και χρηματιστηριακά τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Πολλώ δε μάλλον σε μια συγκυρία που η Ελλάδα, υστερεί σημαντικά έναντι σχεδόν όλων των ανεπτυγμένων κρατών σε ζητήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Αλλά και σε μια συγκυρία που τεράστια κεφάλαια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης ακριβώς για το μετασχηματισμό επιχειρήσεων και κρατών τα επόμενα χρόνια, με την 4η βιομηχανική επανάσταση να «τρέχει» ήδη με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες, «απαγορεύοντας» οποιαδήποτε ολιγωρία σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία όπου ένας καινούριος κόσμος διαμορφώνεται.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ είναι ο πρώτος Πρόεδρος του WITSA, o οποίος εκλέγεται από την Ευρώπη, κάτι που επίσης προσδίδει μεγαλύτερη αξία στην εκλογή του. Υπενθυμίζεται ότι ο WITSA ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί κοινοπραξία 80 συνδέσμων πληροφορικής απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας.

Η εκλογή του κ. Σύρρου έγινε στην προχθεσινή Γενική Συνέλευση όπου ορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από μία ομάδα ηγετών - 23 διευθυντές και στελέχη από τέσσερις ηπείρους - για τη θητεία 2020-22.

Ως εκπροσωπώντας του ΣΕΠΕ, ο Γιάννης Σύρρος έχει υπηρετήσει και στηρίξει τον WITSA από διαφορετικές θέσεις ευθύνης για περίπου είκοσι χρόνια, έχοντας διατελέσει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2001-2020), Αντιπρόεδρος Ευρώπης (2012-2018) και Αναπληρωτής Πρόεδρος από τον Οκτώβριο του 2018. Παράλληλα, είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας (DIGITALEUROPE) καθώς και Μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πληροφορικής (EITO).

Ο Γ. Σύρρος είναι Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ από το 2001 και έχει επίσης διατελέσει Σύμβουλος για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Πρόνοιας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κατάρτισης για το σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Επιπλέον, συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αξιολόγηση προτάσεων στο πλαίσιο του 5th RTD Framework Programme. Επιπλέον, έχει εργαστεί σε επιχειρήσεις του κλάδου για το σχεδιασμό, ανάπτυξη και υποστήριξη προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών Ψηφιακής Τεχνολογίας.