Για εγκληματική και τρομοκρατική δράση κατηγορείται ο Αμπντεσλάμ

Για εγκληματική και τρομοκρατική δράση κατηγορείται ο Αμπντεσλάμ

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο βασικότερος ύποπτος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που συνελήφθη χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε στις βελγικές αρχές ότι «ήθελε να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς» τη νύχτα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, όμως άλλαξε γνώμη, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο Σαλά Αμπντεσλάμ σήμερα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από τις αρχές επιβεβαίωσε ότι- και το επαναλαμβάνω:

«Ήθελε να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς όμως υποχώρησε» επισήμανε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αρχική κατάθεση του Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε επιφύλαξη.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικός ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, κατηγορείται επίσημα για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση και εγκληματική δράση, μαζί με έναν άλλον άντρα τον οποίο οι αρχές συνέλαβαν μαζί του, χθες, δηλώνουν Βέλγοι εισαγγελείς.

Ο δεύτερος άντρας, φέρεται να ονομάζεται Μονίρ Αχμέτ με το ψευδώνυμο Αμίν Τσουκρί. Τα δύο ονόματα εντοπίζονται σε πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.

Ένας τρίτος άντρας που επίσης συνελήφθη χθες στο ίδιο σπίτι, με το όνομα Αμπίντ Α., κατηγορείται ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για υπόθαλψη εγκληματιών.

Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος μιας γυναίκας, με το όνομα Ντζεμιλά Μ., αλλά αυτή, αφέθηκε ελεύθερη σύμφωνα πάντοτε με τις εισαγγελικές αρχές.

Μία δεύτερη γυναίκα αφέθηκε επίσης, ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Αμπντεσλάμ, συνεργάζεται με την αστυνομία, αλλά θ'' αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του δικηγόρου του.

“Συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θ'' αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία,” δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος του, Σβεν Μέρι. Ο σύλληψη του Αμπντεσλάμ, έγινε μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών, χθες στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, η Interpol ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα τους, καθώς η σύλληψη του Αμπντεσλάμ, μπορεί να ωθήσει τους συνεργούς του, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

“Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η έρευνα μας, ο οποιοσδήποτε που σχετίζεται με τον Αμπντεσλάμ θα σκεφτεί ότι το μέρος που κρύβεται μπορεί ν'' αποκαλυφθεί. Έτσι, θα θελήσει να διαφύγει προκειμένου να μη συλληφθεί,” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ. “Είναι σημαντικό τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να κάνουν λεπτομερείς ελέγχους για υπόπτους, αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφεχθεί κάθε προσπάθεια διαφυγής, μέσω του δικτύου συνεργατών που υπάρχει,” τόνισε.

Νωρίς το πρωϊ, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καθώς και ένας από τους συνεργούς του μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο Σεν-Πιέρ των Βρυξελλών όπου νοσηλεύονταν. Την είδησε έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας Ιβάν Μαγιέρ, χωρίς να διευκρινίσει τον προορισμό τους.

Οι δύο άνδρες είχαν τραυματισθεί ελαφρά κατά τη σύλληψή τους την Παρασκευή. Πρόκειται να καταθέσουν σύντομα στην αστυνομία και σ'' έναν ανακριτή.

«Οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες εγκατέλειψαν το CHUStPierre @VilleBruxelles. Μπράβο και ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου και στις αστυνομικές δυνάμεις", αναφέρει ο Μαγιέρ σε μήνυμα που καταχώρισε νωρίς το πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εδώ και τέσσερις μήνες, ήταν καταζητούμενος για την ανάμιξή του στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους. Συνελήφθη χθες Παρασκευή στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών και πρόκειται να εκδοθεί σύντομα στη Γαλλία. Οι αρχές τον αποκαλούσαν ο "δημόσιος κίνδυνος υπ'' αριθμόν ένα" μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, 26 ετών, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, τραυματίσθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε το βράδυ σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι περιμένει πως το Βέλγιο θα τον εκδώσει "το συντομότερο δυνατό" στη Γαλλία.

"Σκέπτομαι τα θύματα των επιθέσεων (...) στο Παρίσι και στο Σεν-Ντενί (παρισινό προάστιο) επειδή ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία, την οργάνωση και δυστυχώς τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων", δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε πως περιμένει ότι "οι βελγικές αρχές θα απαντήσουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερα, το συντομότερο δυνατόν" στο αίτημα έκδοσης.

Ένας συνεργός συνελήφθη επίσης αφού τραυματίσθηκε ελαφρά, διευκρίνισε η εισαγγελία. Τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούσε ένα πλαστό συριακό διαβατήριο με το όνομα Μονίρ Άχμεντ Αλάατζ και μια πλαστή βελγική ταυτότητα με το όνομα Αμίν Σούκρι.

Εξάλλου συνελήφθησαν και τρία "μέλη της οικογένειας που φιλοξενούσε" τον Αμπντεσλάμ στο Μόλενμπεκ.

Υποψιαζόμενη ότι ο φυγάς βρισκόταν εκεί, η αστυνομία πραγματοποίησε χθες το απόγευμα έφοδο σε κατοικία της οδού Κατρ Βαν στο Μόλενμπεκ, μια κοινότητα που έγινε γνωστή μετά της επιθέσεις του Παρισιού επειδή εκεί κατοικούσαν πολλοί από τους καμικάζι.

Ένας άνδρας "νεαρός, μικρού αναστήματος με κασκέτο, διέφυγε (...) Τραυματίσθηκε από την αστυνομία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο", αφηγήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος του Μόλενμπεκ, ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Αυτό το θεαματικό τέλος έδειξε πως "όλοι αυτοί που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν" τις επιθέσεις στο Παρίσι ήταν "πολλοί περισσότεροι απ'' ό,τι είχαμε κάποια στιγμή πιστέψει", εξήγησε ο Ολάντ ανακοινώνοντας πως το Συμβούλιο Άμυνας θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε και δεν έχει πολεμήσει ποτέ στη Συρία, είναι ύποπτος ότι είχε τουλάχιστον ρόλο κλειδί στην οργάνωση των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις, είχε ενοικιάσει αυτοκίνητα και πολλές κατοικίες στην περιοχή του Παρισιού για τα μέλη της ομάδας που θα χτυπούσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αυτός που μετέφερε με αυτοκίνητο το βράδυ των φόνων τους καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς και στη συνέχεια εγκατέλειψε μια ζώνη με εκρηκτικά νότια της πρωτεύουσας, κάλεσε σε βοήθεια δύο φίλους του από τις Βρυξέλλες και κατάφερε να περάσει χωρίς να εντοπισθεί από τρία σημεία ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο της επιστροφής προς τις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια εξαφανίσθηκε για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

"Αυτή η μακροχρόνια διαφυγή του δεν αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών", δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος γάλλος βουλευτής Αλέν Μαρσό σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του γαλλικού ομίλου EBRA. "Είτε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν πολύ πονηρός είτε οι βελγικές υπηρεσίες ήταν άσχετες, κάτι που είναι πιθανότερο".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ