ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο: Με τουρκική λέμβο οδηγήθηκαν στην ελληνική ακτή οι μετανάστες

ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο: Με τουρκική λέμβο οδηγήθηκαν στην ελληνική ακτή οι μετανάστες

Ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο έκανε λόγο για«μια περίπτωση όξυνσης από την Τουρκική πλευρά» και τους χαρακτήρισε  ως «κομμάτι της εργαλοιοποίησης που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες από την πλευρά της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε πως «στην υπηρεσία Ασύλου δεχόνται πολλές τέτοιες καταγγελίες για ανθρώπους που έχουν προωθηθεί από την πλευρά της Τουρκίας προς τη χώρα μας και τον Έβρο».

Μιλώντας για την συγκεκριμένη περίπτωση των 38 μεταναστών που παρέμειναν για αρκετές ημέρες πάνω σε μια μικρή νησίδα  του ποταμού Έβρου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Λογοθέτης ανέφερε, ότι σύμφωνα με όσα και οι ίδιοι δηλώνουν, συνελήφθησαν πριν από τις 14 Αυγούστου στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Οδηγήθηκαν στα σύνορά μας στον Έβρο και από εκεί, με πίεση από τουρκική Αρχή με μια λέμβο, αφέθηκαν στο νησάκι από όπου έχουμε τις πρώτες αναφορές. Στη συνέχεια, με τουρκική λέμβο οδηγήθηκαν στην ελληνική ακτή και περισυνελλέχθησαν από την ελληνική Αρχή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Στόχος ήταν να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «εάν οι άνθρωποι αυτοί αφέθηκαν μόνοι τους στη βάρκα γιατί δεν πήγαν απευθείας στην ελληνική ακτή, αλλά έμειναν στο νησάκι στη μέση. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Άρα οδηγήθηκαν σε αυτό το νησάκι».

Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, «βασικός στόχος είναι να πιέσουν τις ελληνικές Αρχές να προβούν σε μια έρευνα και διάσωση σε ένα νησί που για την Τουρκία και για εμάς βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο».

Πώς πέθανε το 5χρονο κοριτσάκι

Αναφερόμενος στο θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού από αναφυλακτικό σοκ που προήλθε μετά από τσίμπιμα σκορπιού ο κ. Λογοθέτης υποστήριξε ότι «αυτή είναι η αναφορά που έχουμε από τις δικές τους δηλώσεις. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό και αυτός με την Ερυθρά Ημισέληνο προκειμένου να διερευνηθεί στην τουρκική πλευρά το περιστατικό για να δούμε αν υπάρχει το πτώμα της μικρής για να τύχει μιας σωστής ταφής». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «σύμφωνα με τις καταθέσεις φέρεται η σορός του παιδιού βρίσκεται στη νησίδα, στην τουρκική πλευρά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που γίνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι «στο μεταναστευτικό δεν υπάρχουν εύκολες καταστάσεις γιατί υπάρχει ο ανθρώπινος παράγων. Μας ενδιαφέρει το ανθρωπιστικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας και το πολιτικό θα έπρεπε να μείνει εκτός. Δεν είναι ευκαιρία για να ασκήσει κάποιος αντιπολίτευση».

Και όπως τόνισε το ενδιαφέρον της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου παραμένει στο ίδιο το περιστατικό και στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος της χώρας, αλλά και στην προάσπιση που επιζητούν προστασία.