Γερμανία: «Μπλόκο» στην αποστολή γερμανικών οπλών στην Ουκρανία από την Εσθονία

Γερμανία: «Μπλόκο» στην αποστολή γερμανικών οπλών στην Ουκρανία από την Εσθονία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Γερμανία έθεσε «μπλόκο» στην Εσθονία από το να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο αρνήθηκε να εκδώσει άδεια για την εξαγωγή όπλων που έχουν γερμανική προέλευση στο Κίβεο, το οποίο προετοιμάζεται για μια πιθανή ρωσική εισβολή. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν δώσει άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλα όπλα στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι η Ρωσία θα κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

«Η Γερμανία διστάζει να μας στείλει στρατιωτική βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Πολλοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Πολωνίας, συμφώνησαν επίσης να εξάγουν όπλα απευθείας στην Ουκρανία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε. Μάλιστα, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η στάση αυτή προκύπτει έπειτα από μια μακροχρόνια πολιτική που ακολουθούν, αναφορικά με την αποστολή όπλων σε περιοχές με τεταμένη ατμόσφαιρα. 

«Η Γερμανία δεν έχει υποστηρίξει την εξαγωγή όπλων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Ας ελπίσουμε ότι θα λάβουμε την έγκριση από τη Γερμανία», δήλωσε ο Kristo Enn Vaga, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Εσθονίας και συνέχισε λέγοντας «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία εμπράκτως, με οποινδήποτε τρόπο».