Γερμανία - Κορονοϊός: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων - Μια «ανάσα» πριν τα επίπεδα Μαΐου

Γερμανία - Κορονοϊός: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων - Μια «ανάσα» πριν τα επίπεδα Μαΐου

Η Γερμανία κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη επίπτωση στις μολύνσεις νέου κορονοϊού από τα μέσα Μαΐου, φθάνοντας στο όριο των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, ένας αριθμός που θεωρείτο κατά το παρελθόν μέτρο σύγκρισης για την επιβολή ενός αυστηρού lockdown.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σημείωσε πως η Γερμανία θα μπορούσε να ανταπεξέλθει πολύ καλύτερα τώρα λόγω των εμβολιασμών, αν και επισήμανε πως περιορισμοί, όπως η χρήση της μάσκας και τα όρια στις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ έως την επόμενη άνοιξη.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών των κρουσμάτων, ο οποίος έως τον Αύγουστο συνηθιζόταν να χρησιμοποιείτο για να αποφασιστεί εάν οι αρχές θα επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα κατά της Covid-19, αυξήθηκε σε 100 σήμερα από 95 χθες, ανέφερε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Πριν από οκτώ ημέρες, ανερχόταν σε 68,7. Τώρα, ο δείκτης αυτός προσεγγίζει το επίπεδο της 13ης Μαΐου, όταν βρισκόταν στο 104.

Υπενθυμίζεται ότι ένα σύνολο 15.145 νέων μολύνσεων καταγράφηκε σήμερα, 4.196 περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το περασμένο Σάββατο, προσθέτει το ινστιτούτο, ενώ 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 95.077.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται, την ώρα που οι επικεφαλής των 16 κρατιδίων της Γερμανίας συζητούν πώς να προχωρήσουν, καθώς εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου η πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που σημαίνει πως οι περιορισμοί θα λήξουν αυτόματα, εκτός κι αν παραταθούν έπειτα από ψηφοφορία του κοινοβουλίου.

Ο Σπαν δήλωσε σήμερα ότι θα έπρεπε να είναι δυνατό να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να παραμείνουν σε ισχύ οι κανόνες της χρήσης της μάσκας και της επίδειξης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανάρρωσης ή ενός αρνητικού τεστ, προκειμένου να εισέρχονται οι πολίτες στους περισσότερους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

«Προφανώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε υψηλότερες επιπτώσεις, υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων καλύτερα, πολύ καλύτερα χωρίς να υπερφορτώνουμε το σύστημα υγείας, διότι τόσοι πολλοί έχουν ήδη εμβολιαστεί», είπε ο Σπαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

«Αυτή η πορεία από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια κατάσταση ειδικής προσοχής, σε μια κατάσταση κανονικότητας, πιθανόν την άνοιξη, εφόσον δεν υπάρξει καμία νέα παραλλαγή, είναι, νομίζω, αυτή που εμπνέει εμπιστοσύνη», τόνισε.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Υγείας σημείωσε πως τμήματα της Γερμανίας με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Σαξονία και η Θουριγγία, καταγράφουν ήδη μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, λόγω της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων.

Υπογραμμίζεται ότι περίπου το 66% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.