Γερμανία και Γαλλία απεύθυναν έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν

Γερμανία και Γαλλία απεύθυναν έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν

Έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν απηύθυναν σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ριάντ και την Τεχεράνη να κάνουν τα πάντα "για την αποκατάσταση των σχέσεών τους" και προέβλεψε ότι "οι εξελίξεις" στη Σαουδική Αραβία θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα αυτή.

"Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

"Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η επίλυση των κρίσεων (στη Συρία και στην Υεμένη) και άλλων κρίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθενται να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο", συμπλήρωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες Κυριακή τις σχέσεις με το Ιράν αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

"Η δική μας η άποψη είναι ότι η Μέση Ανατολή έχει ένα χρέος προς τον υπόλοιπο κόσμο", συνέχισε ο Σέφερ και υπογράμμισε: "Εδώ και χρόνια η διεθνής κοινότητα, μεταξύ της οποίας η Γερμανία, εργάζεται για να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων (...) Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν επίσης να συμβάλουν στην επίλυση των κρίσεων".

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία μετά την εκτέλεση αυτών των ανθρώπων το Σάββατο, σημείωσε εξάλλου ο Σέφερ.

Η Γερμανία αντιτίθεται στη θανατική ποινή, αλλά όπως υπογράμμισε: "Δεν γνωρίζω για σχέδια της κυβέρνησης μέχρι στιγμής για την επιβολή κυρώσεων γι''αυτόν τον λόγο".

Την ίδια ώρα ο Σέφερ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη με τις παγκόσμιες δυνάμεις πέρυσι για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

"Διαβλέπω ότι δεν υπάρχει κανένα συμφέρον από την πλευρά των σημαντικών παραγόντων του Ιράν - την ιρανική κυβέρνηση, τον Ιρανό πρόεδρο και άλλους- να απόσχουν από τις συμφωνίες που συνήφθησαν στη Βιένη το περασμένο καλοκαίρι", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στη διακοπή από το Ριάντ των διπλωματικών του σχέσεων με την Τεχεράνη, η Γαλλία κάλεσε και αυτή σήμερα τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να περιορίσουν την ένταση.

"Χρειάζεται να επαγρυπνούμε γι''αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ σε δημοσιογράφους.

"Η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να περιορίσουν την ένταση", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ