Γερμανία: Έσπασε το τραγικό φράγμα των 100.000 νεκρών - Ρεκόρ με σχεδόν 76.000 κρούσματα

Γερμανία: Έσπασε το τραγικό φράγμα των 100.000 νεκρών - Ρεκόρ με σχεδόν 76.000 κρούσματα

Η Γερμανία ξεπέρασε σήμερα Πέμπτη το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ομοσπονδιακός φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 351 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει τους 100.119.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 75.961 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, που συντρίβει το ρεκόρ της προηγουμένης (66.884), με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει πλέον τις 8.573.756. Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εκφράζονται πλέον ολοένα πιο έντονα φόβοι πως τα νοσοκομεία απειλούνται με κορεσμό.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρνει, προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του, σε δύσκολη θέση τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, που θα πάρει το τιμόνι της χώρας τον Δεκέμβριο.

Τα νοσοκομεία σε ορισμένα κρατίδια είναι ήδη αντιμέτωπα με «οξεία υπερφόρτωση», που καθιστά αναγκαία τη διακομιδή ασθενών αλλού, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας εντατικολογίας.

Ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών έφθασε τα 419,7 κρούσματα, επίπεδο που επίσης δεν έχει προηγούμενο. Σε πολλές περιοχές, έχουν επανέλθει σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί το λεγόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, το πιο σφοδρό από την εκδήλωσή της στη χώρα.

Περί το 69% του πληθυσμού της Γερμανίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (75%).

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς, ο σοσιαλδημοκράτης που θα αναλάβει νέος καγκελάριος, επικεφαλής συνασπισμού με τους πράσινους και τους φιλελεύθερους του FDP. Υποσχέθηκε να «κάνει το παν» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός μοιάζει πάντως να απορρίπτει, τουλάχιστον άμεσα, την ιδέα του εθνικού lockdown, να προτιμά τη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πάσου, ειδικά στις συγκοινωνίες, και την επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους, για παράδειγμα ως προς την πρόσβασή τους σε χώρους που υποδέχονται κοινό.

Η Γερμανία πρέπει να «μελετήσει» την ενδεχόμενη «επέκταση» του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ήδη ισχύει στον στρατό και προσεχώς θα είναι επιβεβλημένος για τους υγειονομικούς, σύμφωνα με τον κ. Σολτς. Θα αποδεσμευθεί εξάλλου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η απερχόμενη κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ παρέτεινε χθες, ως τον Απρίλιο του 2022, τις κρατικές ενισχύσεις στις εταιρείες που πλήττονται από κλεισίματα ή μείωση του τζίρου τους, καθώς και την επιδότηση της εργασίας με μειωμένο ωράριο, ή της μερικής ανεργίας.