Γαλλία: Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ παρέδωσαν το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα

Γαλλία: Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ παρέδωσαν το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα

Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα παρέδωσαν σήμερα ένα σχέδιο συμφωνίας, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια παγκόσμια συμφωνία 195 χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμένεται να συναφθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

«Διαθέτουμε μια νέα βάση διαπραγματεύσεων αποδεκτή απ'' όλους (...) Τώρα πρέπει να γραφτεί η συνέχεια», δήλωσε η γαλλίδα διαπραγματεύτρια Λοράνς Τιμπιανά απευθυνόμενη στις αντιπροσωπείες που συνεδριάζουν στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.

Το κείμενο, που υιοθετήθηκε έπειτα από μια εβδομάδα διαβουλεύσεων μεταξύ διαπραγματευτών απ'' όλο τον κόσμο, αριθμεί 48 σελίδες και εξακολουθεί να περιέχει πάρα πολλές επιλογές μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί θα πρέπει να επιλέξουν από τη Δευτέρα ώστε να καταλήξουν έως την ερχόμενη Παρασκευή στην υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Οι υπουργοί των διαφόρων χωρών πρόκεται να πάρουν τη Δευτέρα τη σκυτάλη από τους διαπραγματευτές.

«Η δουλειά δεν έχει τελειώσει, παραμένουν σημαντικά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αποφασισθούν. Θα χρειασθούμε όλη την ενέργειά, μας, την ευφυΐα μας, την ικανότητά μας για συμβιβασμό, την ικανότητά μας να βλέπουμε μακριά, για να μπορέσουμε να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε», πρόσθεσε η Λοράνς Τιμπιανά.

«Όπως έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα, φαίνεται πάντα αδύνατο μέχρι να γίνει», σχολίασε η Νοζίφο Μξακάτο-Ντισέκο, η νοτιοαφρικανίδα αντιπρόσωπος που προεδρεύει της G77+Κίνα, που είναι η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ