Γαλλία: Η νίκη ενάντια στο ΙΚ δεν θα επιτευχθεί γρήγορα

Γαλλία: Η νίκη ενάντια στο ΙΚ δεν θα επιτευχθεί γρήγορα

Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ ανέφερε σήμερα πως δεν διαβλέπει να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στρατιωτική νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), καθώς το Παρίσι εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές του ενάντια σε στόχους της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με τουλάχιστον 130 νεκρούς.

«Δεν θα επιτευχθεί σύντομα μια στρατιωτική νίκη ενάντια στο Ντάες», δήλωσε ο ντε Βιλιέ σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Journal.

«Στο στρατό, είμαστε συνηθισμένοι σε μακροχρόνιες μάχες, αλλά ο κόσμος…επιθυμεί να δει γρήγορα αποτελέσματα. Στη Συρία και το Ιράκ, είμαστε στην καρδιά αυτού του παράδοξου. Όλοι γνωρίζουν ότι στο τέλος ο πόλεμος αυτός θα επιλυθεί μέσα από διπλωματικούς και πολιτικούς οδούς», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα κάνει δεκτό τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο θα συζητήσουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τη συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την Πέμπτη θα μεταβεί στην Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του Γάλλου προέδρου να δημιουργηθεί ένας ακόμη πιο ευρύς διεθνής συνασπισμός εναντίον του ΙΚ, παρότι Παρίσι και Μόσχα διαφωνούν όσον αφορά το μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ντε Βιλιέ τόνισε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, αναφορικά με τη Συρία, σημειώνοντας πως η Γαλλία δεν έχει «σε αυτό το στάδιο καμία συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιούν στο συριακό έδαφος οι δύο χώρες ή στην αναγνώριση στόχων, παρόλο που έχουμε τον ίδιο εχθρό, την Ντάες».

Από τις 13 Νοεμβρίου, ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, σε διάστημα τριών ημερών, γαλλικά αεροσκάφη έριξαν περίπου 60 βόμβες, ενώ στρατόπεδα εκπαίδευσης και κέντρα επιχειρήσεων στοχοθετήθηκαν, πρόσθεσε ο Βιλιέ.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι τους προκαλέσαμε σοβαρά πλήγματα», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως η Γαλλία την παρούσα στιγμή διαθέτει δύναμη 34.000 στρατιωτών εντός της χώρας και στο εξωτερικό.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε πως θα αποφύγει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της χώρας μέχρι το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ