Γαλλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συνοικία της πόλης Σανς

Γαλλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συνοικία της πόλης Σανς

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια στη Γαλλία, οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία σε μια κωμόπολη, τη Σανς, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Το μέτρο αυτό, με βάση το οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22.00 μέχρι τις 06.00, αφορά όλους τους κατοίκους μιας συνοικίας της πόλης αυτής. Η εφαρμογή του κρίθηκε απαραίτητη μετά την ανακάλυψη όπλων και πλαστών εγγράφων σε κατ'' οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν την κυκλοφορία προσώπων ή οχημάτων σε ορισμένες τοποθεσίες ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το μέτρο αυτό πάντως εφαρμόστηκε για τελευταία φορά κατά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στα προάστια του Παρισιού το 2005.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, έχουν γίνει περίπου 800 έρευνες και έχουν προσαχθεί 90 άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποκάλυψε ότι 157 πρόσωπα έχουν τεθεί σε κατ'' οίκον περιορισμό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αστυνομικοί έκαναν μια έρευνα στο τέμενος Σουνά της Βρέστης, όπου κηρύσσει ο σαλαφιστής ιμάμης Ρασίντ Αμπού Χουντεϊφά. Βίντεο με τις ομιλίες του ιμάμη αυτού έχουν αναρτηθεί πολλές φορές στο διαδίκτυο προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίς το πρωί ερευνήθηκαν επίσης, στην περιοχή του Ορν, στα δυτικά του Παρισιού, το σπίτι και το αυτοκίνητο μιας ξαδέλφης του Φαμπιέν Κλεν, του τζιχαντιστή η φωνή του οποίου ακούγεται στο μήνυμα με το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. "Ανακαλύφθηκαν πολλά όπλα", ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Την Τετάρτη, ένας άνδρας από το Φεϊζέν, στην περιοχή της Λιόν, για τον οποίο υπάρχουν "υποψίες ότι στηρίζει το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα", προφυλακίστηκε αφού στο σπίτι του βρέθηκε ένα "οπλοστάσιο" στο οποίο περιλαμβανόταν και ένας εκτοξευτής ρουκετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ