G. Verhofstadt: Τα σχόλια περί μη δεσμευτικής συμφωνίας για Brexit υπονομεύουν την εμπιστοσύνη

G. Verhofstadt: Τα σχόλια περί μη δεσμευτικής συμφωνίας για Brexit υπονομεύουν την εμπιστοσύνη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιμείνει στο να καταστεί γρήγορα νομικώς δεσμευτική η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, ανησυχώντας ότι το Λονδίνο ίσως να μην τιμήσει τη συμφωνία κυρίων, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για το Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία, που αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στους όρους διαζυγίου σε τρεις βασικούς τομείς – μια οικονομική διευθέτηση, τα δικαιώματα των πολιτών και το πώς να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ότι η συμφωνία δεν είναι ακόμα νομικώς δεσμευτική, αλλά τη θεωρεί «μια συμφωνία μεταξύ κυριών» με «σαφή την αντίληψη ότι στηρίζεται πλήρως και επικυρώνεται από τη βρετανική κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit David Davis δήλωσε την Κυριακή ότι η συμφωνία, που επιτρέπει στις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία που είναι κρίσιμης σημασίας για τη Βρετανία, είναι περισσότερο μια «δήλωση πρόθεσης» παρά ένα νομικώς δεσμευτικό μέτρο.

Αυτό προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το Λονδίνο ίσως υπαναχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία.

«Τα σχόλια από τον David Davis, ότι η συμφωνία της Πρώτης Φάσης την περασμένη εβδομάδα δεν είναι δεσμευτική, δεν βοηθούν και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη. Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τώρα θα το αποτυπώνει αυτό και θα επιμείνει η συμφωνία να μεταφραστεί σε ένα νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Guy Verhofstadt, που είναι επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Δήλωσε ότι μετά τα «απαράδεκτα σχόλια» του Davis, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit την Παρασκευή να θέσουν ως όρο να συμπεριληφθεί η μέχρι τώρα συμφωνία στο σύνολό της στη συνθήκη για την αποχώρηση της Βρετανίας προκειμένου να διεξαχθούν επισήμως διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο.

Το προσχέδιο του κειμένου, το οποίο οι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν την Παρασκευή, ήδη αναφέρει ότι οι «διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση μπορούν μόνο να προχωρήσουν αρκεί οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά την πρώτη φάση να γίνουν απολύτως σεβαστές και μεταφραστούν πιστά σε νομικούς όρους το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC