Γ. Κουτρουμάνης: Δεν αποκλείω να ακυρωθεί από το ΣτΕ ο νέος νόμος για τις μειώσεις στις συντάξεις

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν αποκλείω να ακυρωθεί από το ΣτΕ ο νέος νόμος για τις μειώσεις στις συντάξεις

Δεν αποκλείει να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νέος νόμος για τις μειώσεις στις συντάξεις το 2019, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρεί ότι τυχόν νέες περικοπές δεν δικαιολογούνται και «ενδεχομένως» παραβιάζουν το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η αλήθεια είναι ότι δημιουργείται ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά υπάρχει προηγούμενο. Και το προηγούμενο έχει να κάνει και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές προηγούμενες ρυθμίσεις, ρυθμίσεις της περιόδου μετά το 2012 και για την εισφορά αλληλεγγύης και για τις περικοπές πάνω από τα 1000 ευρώ που είχαν θεσμοθετηθεί τότε.

Αυτό δημιούργησε μία ανησυχία μεγάλη και στην κυβέρνηση βέβαια, αλλά κυρίως στους θεσμούς οι οποίοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις που κάνει θα μπορέσει να εφαρμοστούν. Δηλαδή, δεν θα χριστούν αντίθετες, είτε προς τον ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων, είτε προς το Σύνταγμα της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης.

Και σημείωσε: «Μπορούσε να προσπεράσει και τώρα μπορεί να προσπεράσει η κυβέρνηση αυτή τη γνωμοδότηση, αλλά έχουμε ένα προηγούμενο το οποίο έχει δημιουργήσει απαιτήσεις πολλών δισ. ευρώ και σε αυτή την περίπτωση, γι' αυτό έρχεται το κουαρτέτο και ζητεί οπωσδήποτε να υπάρχει η γνώμη μιας Αρχής που να διασφαλίζει ότι αυτά θα εφαρμοστούν.

«Πρακτικά, εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παρουσιάσει μελέτη αναλογιστική, γιατί όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα πρέπει να συνοδεύονται από αναλογιστική ή οικονομική μελέτη. Να μπορεί να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Διαφορετικά θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, θα προσφύγουν, όπως έχουν προσφύγει και για τα προηγούμενα, θα ζητούν να μην εφαρμοστεί, ή εν πάση περιπτώσει να διακοπούν οι όποιες περικοπές γίνονται και αυτή την περίοδο και στο μέλλον. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση και τους δανειστές, ή ελπίδα για τους συνταξιούχους, το ΣτΕ όπως ακύρωσε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες να βγει και να πει άκυρος ο νόμος, δεν εφαρμόζεται, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε: «Ναι, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Υπάρχουν δύο σημεία, το ένα είναι η αιτιολόγηση, το οποίο φαντάζομαι θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πείσει ότι αυτές οι αλλαγές που γίνονται, γίνονται κατά τρόπο δίκαιο. Κατανεμημένες δίκαια σε σχέση με τις περικοπές στους συνταξιούχους. Είναι πάντως ένα θέμα το οποίο δημιουργεί ένα νέο δεδομένο».