Φτώχεια και Ελευθερία

Φτώχεια και Ελευθερία

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτό το σαββατοκύριακο 30-31 Μαΐου, μαζί με τον Φιλελεύθερο στα περίπτερα το βιβλίο του Matt Warner «Φτώχεια και Ελευθερία-Μελέτες για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη».

Η άμεση οικονομική βοήθεια έχει αποτύχει να οδηγήσει τους φτωχούς λαούς του κόσμου στην ανάπτυξη και την ευημερία, το ίδιο και τα φιλόδοξα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που εκπονούνται από διεθνείς οργανισμούς και εφαρμόζονται εκ των άνω από τις κυβερνήσεις των φτωχών χωρών. Στην πραγματικότητα, οι παρεμβάσεις ξένων που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες πολλές φορές επιδεινώνουν την κατάσταση, ακόμα και όταν είναι καλοπροαίρετες. Εκείνο που χρειάζονται οι φτωχοί άνθρωποι για να βγουν από τη φτώχεια είναι η ελευθερία να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, να προσπαθήσουν να βρουν τους δικούς τους δρόμους προς την ευημερία, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, και βάσει της δικής τους γνώσης για τις τοπικές συνθήκες. Μια τέτοια ελευθερία προϋποθέτει, φυσικά, το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και η διαμόρφωση ενός τέτοιου πλαισίου γίνεται αποτελεσματικότερα και μονιμότερα όταν τροφοδοτείται από τοπικές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ωστόσο, οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών μπορούν και εκείνοι, ως ξένοι, να βοηθήσουν, εντοπίζοντας και ενισχύοντας ελπιδοφόρες τοπικές προσπάθειες που κινούνται στην κατεύθυνση της ελευθερίας, της θετικής θεσμικής αλλαγής και της ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς επιδιώκει το Atlas Network μέσω του δικτύου συνεργασιών του με δεξαμενές σκέψης σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Η παρούσα συλλογή παρουσιάζει τη φιλοσοφία που διέπει την όλη προσπάθεια, την εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας στην πράξη, καθώς και ορισμένα εντυπωσιακά παραδείγματα των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Συνολικά, τα άρθρα της συλλογής παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό μοντέλο που παρέχει μία πειστική απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα ερωτήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο: Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια από τον πλανήτη;

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης και το ATLAS NETWORK.