Φήμες για παραίτηση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών «πριν το Σαββατοκύριακο»

Φήμες για παραίτηση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών «πριν το Σαββατοκύριακο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Boris Johnson, προτίθεται να καταθέσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση άμεσα, «πριν το Σαββατοκύριακο», στην περίπτωση που η πρωθυπουργός, Theresa May, δεν ασπαστεί την εισήγησή του αναφορικά με τη γραμμή που θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους για το Brexit κατά την ομιλία της στη Φλορεντία, την ερχόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, παρά τη δημόσια διάψευση από την πλευρά του Johnson («θα επιτύχουμε ένα φανταστικό Brexit, φέρεται να δήλωσε), ο ίδιος έχει διαμηνύσει σε φίλους και συνεργάτες του ότι δεν έχει άλλη επιλογή από την παραίτηση στην περίπτωση που η πρωθυπουργός επιλέξει μια σχέση με την Ε.Ε. «τύπου Ελβετίας» -κάτι που συνεπάγεται σταθερές και μόνιμες πληρωμές με αντάλλαγμα την πρόσβαση προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Είναι κάτι με το οποίο «δεν μπορώ να ζήσω», φέρεται να είπε ο Johnson, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου ο οποίος είχε ενταχθεί στο στρατόπεδο του Brexit πριν το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Η κ. May συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό της συμβούλιο την Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ομιλίας της στη Φλορεντία, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και από τους σημερινούς εταίρους της Βρετανίας στην Ε.Ε., οι οποίοι έχουν κατηγορήσει το Λονδίνο για ασάφεια, υπαναχωρήσεις και διαρκείς αλλαγές στις θέσεις του κατά τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Johnson επιχειρεί να διαφοροποιηθεί, τασσόμενος υπέρ μιας σύντομης διαδικασίας, η οποία θα οδηγήσει σε ένα «καθαρό» διαζύγιο με την Ε.Ε. Μάλιστα, διατύπωσε την άποψή του σε ένα κείμενο 4.200 λέξεων στην εφημερίδα Telegraph, αναγκάζοντας την May να σχολιάσει υποτιμητικά: «Ο Boris είναι ο Boris». 

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οδηγείται από την μπροστινή θέση και όλοι μας έχουμε τον ίδιο προορισμό», θέλοντας να διασκεδάσει τις φήμες και τις εντυπώσεις. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα προβλήματα πυκνώνουν και ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις ακολουθούν ενιαία γραμμή. Στην περίπτωση δε που επισημοποιηθεί η ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών, τότε όλα δείχνουν ότι θα τον ακολουθήσουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης -οδηγώντας μάλλον αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές.