Φ. Βάκη: «Όταν εμείς μιλούμε για ανάπτυξη, μιλούμε για ανάπτυξη δίκαιη»

Φ. Βάκη: «Όταν εμείς μιλούμε για ανάπτυξη, μιλούμε για ανάπτυξη δίκαιη»

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποπειραθεί να σχεδιάσει την παραγωγική ανασυγκρότηση μιας μεταμνημονιακής -πλέον- Ελλάδας» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενόψει της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

«Όταν εμείς μιλούμε για ανάπτυξη, μιλούμε για ανάπτυξη δίκαιη που θα δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας και σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού τον τελευταίο καιρό με παραγωγικούς φορείς, όπως και οι τακτικές επισκέψεις του σε επιχειρήσεις» επισήμανε η κ. Βάκη, διευκρινίζοντας ότι στη ΔΕΘ θα τεθούν «ηχηρές προτεραιότητες στο πεδίο της ανάπτυξης και θα οριοθετηθούν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα».

«Το ν/σ του υπ. Εργασίας έρχεται να απαντήσει στην απορρύθμιση της εργασίας»

Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «έρχεται να απαντήσει στην απορρύθμιση της εργασίας, η οποία έλαβε τεράστιες διαστάσεις τα προηγούμενα δύσκολα πέτρινα χρόνια, στην κατεδάφιση μισθών και στην έλλειψη προστασίας των εργαζομένων».

«Αυτό έπρεπε να γίνει και ήταν η κατάλληλη στιγμή να γίνει», είπε εξηγώντας πως μετά το κλείσιμο της β'' αξιολόγησης έχουν περάσει από τη Βουλή μια σειρά νομοθετήματα, «τα οποία έχουν έναν κοινωνικό χαρακτήρα και τα οποία προσπαθούν με τον τρόπο τους να ανατάξουν το κοινωνικό κράτος με κορωνίδα τα νομοσχέδια για την Παιδεία, την Υγεία και τώρα την Εργασία».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας σημείωσε πως «είναι θετικό να ψηφιστούν και από την αντιπολίτευση κάποιες διατάξεις», προσθέτοντας πως «κανονικά θα έπρεπε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του, το οποίο επιτέλους βάζει κάποιους κανόνες, είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της επιτροπείας που ένα νομοσχέδιο έχει σαφέστατα αντιμνημονιακές αιχμές και εμπεδώνει και θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάποιους κεντρικούς άξονες που βάζει».

«Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο απαρτίζεται από πλέγματα, τα οποία απαντούν ουσιαστικά σε δίκαια αιτήματα κοινωνικών ομάδων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων και θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία είχαν κατεδαφιστεί τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε.

«Το άρθρο του πρωθυπουργού ήταν μία αποτίμηση των πεπραγμένων της ιστορικής πορείας ενός κόμματος»

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τις θέσεις που διατυπώθηκαν με αφορμή άρθρο του πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου η κ. Βάκη έκανε λόγο για «υστερικές αντιδράσεις που στερούνται επιχειρημάτων».

«Είναι δικαίωμα του καθενός, από τον απλό Έλληνα πολίτη μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό να γράψει επ'' αφορμή μιας σημαντικής επετείου, της 3ης Σεπτέμβρη, να εκφέρει άποψη, να κάνει μία νηφάλια αποτίμηση της πορείας ενός κόμματος, το οποίο με τον τρόπο του έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη Ελλάδα. Είναι δικαίωμά του να κάνει αναφορά σε μία μεγάλη προσωπικότητα, όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το άρθρο του πρωθυπουργού ήταν μία αποτίμηση των πεπραγμένων της ιστορικής πορείας ενός κόμματος, το οποίο έφερε θεσμικές τομές, έκανε σημαντικά πράγματα, στην πορεία πήρε άλλο δρόμο και δυστυχώς έτεινε να γίνει συνώνυμο της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους τα τελευταία χρόνια», είπε, παρατηρώντας πως «η κριτική που ασκείται θα έπρεπε να δώσει τη θέση της σε μία αυτοκριτική και ειδικά ενόψει της απόπειρας που γίνεται τώρα να συγκροτηθεί και ο περίφημος φορέας της κεντροαριστεράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ