Ευρωκοινοβούλιο: Έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών

Ευρωκοινοβούλιο: Έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών

Οι τρομοκρατικές απειλές και τα μέτρα με τα οποία η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να πάρει για την αντιμετώπισή τους, απασχόλησαν την πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων σήμερα, σε συνέντευξή τους, στο πλαίσιο της τρέχουσας Συνόδου του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το βασικό στοιχείο που υπογράμμισαν οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι ότι όλοι οι τρομοκράτες που κτύπησαν στις 13 Νοεμβρίου το Παρίσι, ήταν γνωστοί από τις μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον μιας ευρωπαϊκής χώρας. Το πρόβλημα επομένως είναι, ότι οι χώρες κράτησαν τις πληροφορίες για τον εαυτόν τους, χωρίς να ενημερώνουν τις άλλες χώρες-μέλη.

Η πρωταρχική και απόλυτη ανάγκη επομένως, είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των μυστικών και άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών μεταξύ τους.

«Απέναντι στην χωρίς προηγούμενο, για τα 50 τελευταία χρόνια πρόκληση ασφάλειας των πολιτών, η απάντηση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, συντονισμένη και συστημική» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκυ Βερχόφσταντ.

Εν όψει μάλιστα της αυριανής συζήτησης για το θέμα, στην Ολομέλεια, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ και τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014 και 2015, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, στους τομείς της ασφάλειας και στον έλεγχο των συνόρων.

Ο κ. Βερχόφσταντ εκφράζει την αποδοκιμασία του «για την έλλειψη πραγματικών νέων αποφάσεων» στα συμπεράσματα της έκτακτης συνάντησης στις 20 Νοεμβρίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (την οποία ζήτησε ο Γάλλος Μπερνάρ Καζενάβ). Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση αρχείου (PNR) καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αερομεταφορές, οι Φιλελεύθεροι ζητούν να ενταχθεί στην τελική συμφωνία ως «υποχρεωτική» η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες-μέλη, διαφορετικά η Ευρώπη θα έχει 28 διαφορετικά PNR χωρίς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων, ζητά τέλος να τεθούν οι βάσεις για συνεργασία και μια ενιαία πολιτική στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών χωρών.

O πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών/ Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι υποστηρίζει την προτροπή του προέδρου Γιούνκερ προς τα κράτη-μέλη, να ανταποκριθούν στο αίτημα συμπαράστασης του Γάλλου προέδρου με την ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο Φ. Ολάντ προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και όχι στο ΝΑΤΟ, διότι έτσι μπορεί να συμμετέχει και η Ρωσία.

Ο Τζ. Πιτέλα υπογράμμισε με τη σειρά του πως είναι απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες καθώς και η ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων, για την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Συμφώνησε επίσης για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ως προς τις δαπάνες των χωρών που αγωνίζονται κατά τις τρομοκρατίας.

Σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί σε όλες τις τοποθετήσεις των πολιτικών δεν γίνεται καθόλου αναφορά και για δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν στα «προάστεια της φτώχειας», όπου στρατολογεί τους μαχητές του το Ισλαμικό Κράτος, ο κ. Πιτέλα αναγνώρισε ότι η εξάλειψη των ανισοτήτων και της φτώχειας αποτελούν μέρος της θεραπείας.

« Υπάρχει πράγματι θέμα ανισότητας και περιθωριοποίησης των κατοίκων σε προάστια της Γαλλίας και του Βελγίου όπου ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Η εξάλειψη των ανισοτήτων αυτών είναι μέρος της θεραπείας» είπε και πρόσθεσε : «Οι ανισότητες, κυρίως ανάμεσα στους νέους, αφήνουν τόπο στη ψευδαίσθηση του κακού να δίνει νόημα στη ζωή, μετατρέποντας σε ηρωικές, χειρονομίες πράξεις μακάβριες και τρομοκρατικές».

Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, αναγνώρισε επίσης ότι τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας «ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ