Ευ. Βενιζέλος: Δεν αναζητά συναίνεση, αλλά διέξοδο ο κ. Τσίπρας

Ευ. Βενιζέλος: Δεν αναζητά συναίνεση, αλλά διέξοδο ο κ. Τσίπρας

Για έλλειψη ειλικρίνειας όσον αφορά τις προθέσεις του κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

“Δεν αναζητά συναίνεση, αλλά διέξοδο”, τόνισε και χαρακτήρισε ψευδή τη βάση της όλης συζήτησης, γιατί – όπως είπε – “διαπραγματευόμαστε το ζήτημα της κυβέρνησης, όχι το ζήτημα της συναίνεσης”.

Ο κος Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο κος Τσίπρας ήταν αυτός που επέλεξε την επιθετικότητα “ή θα σας τελειώσουμε ή θα μας τελειώσετε” και τη μικροκομματική λύση στις συμμαχίες με τον κο Καμμένο, και να πορευτεί μονος του χωρίς όρους και χωρίς περιορισμό της εξουσίας που έχει αυτός και η ομάδα του. 

Σε ερώτηση αν αντέχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίσει επόμενη δέσμη μέτρων και ιδίως ασφαλιστικό και φορολογία αγροτών, χωρίς τη συναίνεση των υπόλοιπων, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά. 

"Όχι, χωρίς τη συναίνεση. Χωρίς τη συμμετοχή εννοείτε, διότι τώρα δεν πρόκειται για συναίνεση. Εδώ πρόκειται για άλλη πλειοψηφία. Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητική και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία τότε η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, διότι άλλη πλειοψηφία σημαίνει άλλη κυβέρνηση. Είναι άλλο έχω την πλειοψηφία αλλά θέλω και ένα κλίμα ευρύτερης συσπείρωσης, διότι δεν θέλω να υπάρχουν αντιδράσεις στην κοινωνία ή διότι το θέμα είναι ιστορικής σημασίας και δεν μπορεί να αποφασίσει μόνον η τρέχουσα πλειοψηφία, γιατί δεν δεσμεύει τη χώρα στο πλαίσιο της θητείας της αλλά τη δεσμεύει μακροχρονίως και άρα, η δημοκρατία επιβάλλει μία θεώρηση ιστορική, είναι άλλο αυτό και άλλο δεν έχω βουλευτές και πρέπει να βρω βουλευτές, οπότε έχω ανάγκη από μία άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, άρα, από μία άλλη κυβέρνηση, οπότε διαπραγματευόμαστε το ζήτημα της κυβέρνησης, όχι το ζήτημα της συναίνεσης. Είναι άλλο δεν έχω κυβερνητική πλειοψηφία και χρειάζομαι κυβέρνηση, όπως επιβάλλει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και άλλο είμαι κυβέρνηση, έχω πλειοψηφία, αλλά για διάφορους λόγους θεσμικούς, εθνικούς, ιστορικούς, θέλω να έχω ένα κλίμα ευρύτερης, ας το πούμε έτσι, συμφωνίας και τη διεκδικώ. Εδώ, όπως αντιλαμβάνεστε, εξαρχής και από την αφετηρία είναι ασαφής, κατά τη γνώμη μου ψευδής η βάση της όλης συζήτησης". 

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: "Και βεβαίως το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον θα δοθεί η πολιτική λύση στα αίτια, αλλά αυτό που έχουμε πει, ότι πρέπει η καταγραφή, η ταυτοποίηση, η κατανομή των προσφυγικών ροών, των ανθρώπων που έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, γιατί κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του και τον πόνο του, πρέπει να γίνεται επί τουρκικού εδάφους, αυτό δεν έχει προωθηθεί. Δεν νοείται να υποβάλλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στη δοκιμασία της παράνομης μετακίνησής τους στη Μεσόγειο, με κίνδυνο ζωής, για αθώους ανθρώπους, για παιδιά. Εάν η λύση δεν μπορεί να είναι επί τουρκικού εδάφους θα μου επιτρέψετε πολύ βιαστικά να σας πω την ιδέα: Θα έπρεπε μεγάλα πλοία μισθωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την FRONTEX για παράδειγμα, να είναι οι τόποι καταγραφής, ταυτοποίησης και κατανομής, τα πλωτά Hot spots δηλαδή, στα λιμάνια της Τουρκίας και όχι στην Ελλάδα, αφού μεσολαβεί αυτή η απάνθρωπη κατάσταση του επικίνδυνου ταξιδιού στα νερά του Αιγαίου".