Εξηγήσεις από την Μαδρίτη ζητά η Αθήνα - Συνομιλία Δένδια με τον Ισπανό ομόλογό του

Εξηγήσεις από την Μαδρίτη ζητά η Αθήνα - Συνομιλία Δένδια με τον Ισπανό ομόλογό του

Εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ισπανός πρέσβης για το θέμα της στρατιωτικής συμφωνίας Ισπανίας-Τουρκίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ν. Δένδιας, κατά τη συνομιλία του με τον Ισπανό ομόλογό του, «αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή». Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΥΠΕΞ Θ.Δεμίρης είχε καλέσει στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις τον Ισπανό πρέσβη.

Νωρίτερα ο Ν. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε δηλώσει- στέλνοντας μήνυμα με αποδέκτη προφανώς την Ισπανία - να ακολουθήσουν και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζουν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ,

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.