Εθνικό πένθος για την τραγωδία στη Δυτική Αττική

Εθνικό πένθος για την τραγωδία στη Δυτική Αττική

Δεκατέσσερις νεκροί, 23 τραυματίες και έξι αγνοούμενοι είναι απολογισμός των φονικών πλημμυρών που έπληξαν χθες την Δυτική Αττική.

Σχετικά τους 15 νεκρούς που μεταφέρθηκαν χτες στο Θριάσιο νοσοκομείο, από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας.

Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Ανασύρθηκε από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Δυνάμεις τις πυροσβεστικής και μηχανήματα των δήμων επιχειρούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν έως και αυτή τη στιγμή την απάντληση των υδάτων και τις προσπάθειες για διάνοιξη των κλειστών δρόμων σε Νέα Πέραμο, Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μία 85χρονη γυναίκα είναι διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριάσιου νοσοκομείου ενώ ένας κυνηγός αγνοείται. Ο άνδρας είχε πάει για κυνήγι με τον αδερφό του, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Γεφυράκι.

 

Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε συνολικά περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Ακόμα παραμένει ασαφές το μέγεθος των υλικών καταστροφών αφού υπολογίζεται ότι εκατοντάδες σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, βιοτεχνίες και αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με το οποίο προειδοποιεί πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έως και το Σάββατο.

Άνοιξε η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου

Ανοιχτή είναι, από το πρωί, η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας που έπληξε χτες τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Κλειστή παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.

Κλειστά τα σχολεία και εικόνες απόγνωσης στο δρόμους

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Απογοητευτική είναι η εικόνα των δρόμων στη Μάνδρα και τη Ν. Πέραμο παρά τις ακατάπαυστες ενέργειες των σωστικών συνεργείων, ενέργειες τις οποίες δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες και η νύκτα, ενώ τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τους τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπρα.

Για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων επιλήφθηκαν οι δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας, ο δεύτερος δε με τρόφιμα και νερά που προμηθεύτηκε από την Περιφέρεια Αττικής. 

Τέλος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση φρόντισε και για την διανυκτέρευση των πληγέντων που αδυνατούσαν να κοιμηθούν στο σπίτι τους. 

Διαβάστε ακόμα:

- Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη στην Αθήνα

- Σκηνές «αποκάλυψης» από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική - Στους 15 οι νεκροί

Φωτογραφίες: Intimenews