Έρχονται 1.000 ανακριτές της Frontex

Έρχονται 1.000 ανακριτές της Frontex

Λίγες ημέρες μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη Frontex και τις απειλές περί αποπομπής της Ελλάδος από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, η Ευρώπη σχεδιάζει την αποστολή πλέον των 1.000 ανακριτών της Europol για έλεγχο των διερχομένων από τα σύνορα της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα. 

Ανώτατες διπλωματικές πηγές της Ευρώπης αποκαλύπτουν στο «Θέμα» ότι ήδη ετοιμάζεται η προώθηση σχεδίου αποστολής ανακριτικών δυνάμεων σε χώρες εισόδου μεταναστευτικών ροών με στόχο τον αρτιότερο έλεγχο των εισερχομένων και την αποτροπή στη «βάση» πιθανών τρομοκρατών και τζιχαντιστών. Το σοκ από το χτύπημα στη Γαλλία και η απειλή διαρκείας οδηγούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες-στόχους να απαιτούν ακόμα πιο ασφυκτικούς ελέγχους, ιδιαίτερα από τη χώρα μας. Και όλα αυτά με σκοπό να μην έχουν τη δυνατότητα εύκολης προώθησης στην Ευρώπη παράνομοι και ύποπτοι μουσουλμάνοι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «Θέμα» ότι το εν λόγω πανευρωπαϊκό ανακριτικό σώμα, που ήδη μελετάται και σχεδιάζεται και πολύ σύντομα θα το δούμε στη χώρα, θα αποτελείται από περίπου 1.000 άτομα (ίσως και περισσότερα), τα οποία, εν είδει μιας διεθνούς υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών υπό τη σκέπη της Europol, θα έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και σε τρίτες χώρες εάν καταστεί αναγκαίο.

Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν μάλιστα οι διαρροές την προηγούμενη εβδομάδα από την πλευρά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνού Donald Tusk, ότι οι έλεγχοι των μεταναστών ενδέχεται να διαρκούν έως και 18 μήνες προτού τους δοθούν άδειες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει να κάνει με ευρωπαϊκό σχέδιο για το οποίο πιέζουν κυρίως χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης ώστε οι ανακρίσεις που θα διεξάγονται σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία να είναι ενδελεχείς, αδιάκοπες και με μέριμνα της Ε.Ε.