Έρευνα διαΝΕΟσις: Πόσοι Έλληνες του Ην. Βασιλείου επέστρεψαν εν μέσω πανδημίας

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πόσοι Έλληνες του Ην. Βασιλείου επέστρεψαν εν μέσω πανδημίας

Μια χαρτογράφηση του ελληνικού πληθυσμού που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις η οποία εστιάζει στις στάσεις και οι αντιλήψεις των Ελλήνων που ζουν σήμερα στο ΗΒ. 

Ποιο είναι το κοινωνικοοικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό προφίλ της ελληνικής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο; Σε ποιο βαθμό και υπό ποιες συνθήκες μπορούν και επιθυμούν οι Έλληνες του ΗΒ να συνεισφέρουν στην Ελλάδα; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφαν στη χώρα; Επηρέασε η πανδημία την απόφασή τους να επιστρέψουν;

Ερευνητές από το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX) υπό τον συντονισμό του Μανώλη Πρατσινάκη σχεδίασαν και υλοποίησαν για λογαριασμό της διαΝΕΟσις μια νέα έρευνα βασιζόμενοι τα παραπάνω ερωτήματα. 

Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το προφίλ της ελληνικής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι:

  • Στην απογραφή του 2001 στο Ηνωμένο Βασίλειο ζούσαν περίπου 35.000 Έλληνες. Στην απογραφή του 2011 ο αριθμός είχε φτάσει τις 37.000. Σήμερα ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε –εκτιμάται πάνω από 100.000.
  • Το μεταναστευτικό κύμα εξόδου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης άλλαξε την πληθυσμιακή και κοινωνική σύσταση της διασπορικής κοινότητας. Σήμερα οι Έλληνες μετανάστες στο ΗΒ είναι σχετικά νέοι, με το 44,6% των ενηλίκων να είναι κάτω των 35 ετών.
  • Οι μετανάστες της κρίσης αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου.
  • Σχεδόν το 1/6 του ελληνικού πληθυσμού στο ΗΒ είναι φοιτητές.

Όσον αφορά τις ενδεχόμενες αλλαγές που προκάλεσε πανδημία του κορονοϊού:

  • Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το διάστημα διεξαγωγής της νέας, δεύτερης έρευνας (Μάρτιος - Δεκέμβριος 2020) το 4% των Ελλήνων του ΗΒ επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Συνολικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο επέστρεψε το 11,4% των Ελλήνων του ΗΒ.
  • 6 στους 10 από όσους επέστρεψαν αναφέρουν ως σημαντικότερους λόγους της επιστροφής το Brexit, την πανδημία ή οικογενειακούς/προσωπικούς λόγους.
  • Ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων στο ΗΒ (15,2%) επέλεξε να μετοικίσει στην Ελλάδα προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Το 25,7% ανέφερε ότι θα επιθυμούσε να επιστρέψει, αλλά δεν μπορούσε να το κάνει για εργασιακούς ή άλλους λόγους
  • Οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η εργασιακή τους κατάσταση στο ΗΒ έμεινε ανεπηρέαστη από την πανδημική κρίση.
  • 1 στους 3 δήλωσαν ότι το εισόδημα τους μειώθηκε (ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 41% των Ελλήνων που δήλωναν το ίδιο στην Ελλάδα, σε έρευνα της διαΝΕΟσις τον Απρίλιο του 2020).
  • Αξιολογούν θετικότερα τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα ως προς τις πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας.
  • Αξιολογούν, όμως, θετικότερα τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στο ΗΒ, από ό,τι εδώ.

Η έρευνα διεξήχθη σε δύο φάσεις: Η αρχική έρευνα, που περιλάμβανε 90 ερωτήσεις, διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019. Το δείγμα περιλαμβάνει 586 Έλληνες ηλικίας 18 και άνω, που είχαν ζήσει στο ΗΒ για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Στη δεύτερη έρευνα, που διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, 184 από τους ερωτηθέντες της πρώτης απάντησαν σε μια σειρά 18 νέων ερωτήσεων. Η επαναληπτική έρευνα, παρά τον μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα που αποτυπώνουν και αναδεικνύουν κυρίαρχες τάσεις και ενδεχόμενες αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία.

Τα νέα συμπεράσματα μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Μια συνοπτική καταγραφή των βασικών σημείων της έρευνας:

pdf