Erdogan για τους S-400: Ας μας έδινε το ΝΑΤΟ πυραύλους, να μην αγοράζαμε τους ρωσικούς

Erdogan για τους S-400: Ας μας έδινε το ΝΑΤΟ πυραύλους, να μην αγοράζαμε τους ρωσικούς

«Τρελάθηκαν επειδή καταλήξαμε στη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να καθόμαστε και να σας περιμένουμε;», ήταν το σχόλιο του Tayip Erdogan αναφορικά με τις αντιδράσεις των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών στην είδηση για την αγορά του υπερσύγχρονου ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Σημειώνεται ότι η Συμμαχία έχει εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα αντίστοιχα δυτικά και ενδεχομένως προκαλέσει λειτουργικές δυσκολίες στο ΝΑΤΟ. Όμως, η Άγκυρα αντιτείνει ότι στη διάρκεια που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, κανείς από τους συμμάχους της δεν έκανε μια «οικονομικά συμφέρουσα» προσφορά για μια εναλλακτική λύση.

«Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Erdogan, διαμηνύοντας προς την Ουάσινγκτον -αλλά και το Βερολίνο- ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει και αυτόνομα, ακόμη και σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι στην υπόθεση της αγοράς των S-400 δεν είναι όλα ξεκάθαρα ούτε όσον αφορά στη Ρωσία. Κι αυτό διότι αρκετοί στη Μόσχα προβάλλουν βέτο στην απαίτηση της Τουρκίας να γίνεται συμπαραγωγή του συγκεκριμένου συστήματος -με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αποκτήσει πρόσβαση στα «μυστικά» ενός τόσο σημαντικού για τη Ρωσία όπλου.