Επιτυχημένη η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Πυρπολητής» - Ενόχληση από τουρκικά ΜΜΕ

Επιτυχημένη η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Πυρπολητής» - Ενόχληση από τουρκικά ΜΜΕ

Ως επιτυχές «crash test» για την ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου σε βραχονησίδα του Αιγαίου κρίνεται η έκτακτη άσκηση «Πυρπολητής». Την ίδια στιγμή πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για άσκηση που... πυρπολεί την κατάσταση στο Αρχιπέλαγος.

Η άσκηση αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία και κοινοποιήθηκε την Τετάρτη τα ξημερώματα (μετά τις 2 τα μεσάνυχτα) σε όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων. 



Στην άσκηση έλαβαν μέρος μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr» μετέφερε, μεταξύ άλλων, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.) μεταφέρθηκαν στην περιοχή των σεναρίων και με άλλους τρόπους, καθώς στην άσκηση ενεπλάκησαν μεταφορικά, αλλά και επιθετικά ελικόπτερα.

Τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, κατόπιν εντολής του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, από Αρχηγό ΓΕΕΘΑ διετάχθη άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής». Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντιδράσεις από τουρκικά ΜΜΕ

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε σε τουρκικά ΜΜΕ, η άσκηση «Πυρπολητής» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα το NTV διέκοψε μάλιστα το πρόγραμμα του και μετέδωσε με έκτακτο δελτίο την είδηση της άσκησης, παρουσιάζοντάς την ως άσκηση  «ανακατάληψης των Ιμίων».

Για νέα παρέμβαση του ελληνικού ναυτικού μιλάει μέσα η εφημερίδα Milliyet, αναφέροντας την άσκηση Πυρπολητής, λέγοντας ότι το όνομα είναι εμπνευσμένο από τους πυρπολητές του ελληνικού ναυτικού της επανάστασης του 1821, που έβαζε φωτιά σε τουρκικά πλοία.