Επιτροπή Βουλής: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Επιτροπή Βουλής: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. "Ναι" στο νομοσχέδιο είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέφρασε την αγωνία της Ένωσης για το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων ως προς τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση, και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, είπε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε αρκετές από τις προτάσεις του ΠΚΣ. Πρότεινε παράλληλα, η σχετική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση να τηρείται στον ΠΚΣ καθώς και να περάσει στις κτηνιατρικές σχολές η αρμοδιότητα για τα μη στειρωμένα ζώα. Επίσης ζήτησε να είναι μόνο οι δήμοι υπεύθυνοι για την καταγραφή και θεραπεία των αδέσποτων ζώων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαιρέτησε τη δημιουργία μητρώου ζώων συντροφιάς καθώς και του μητρώου παραβατών. Ζήτησε επίσης τη θέσπιση υποχρέωσης (και όχι δυνατότητας) δημιουργίας περιφραγμένων πάρκων ζώων από τους δήμους.