Επιμένει για τη διαιτησία στις Σκουριές ο Γ. Σταθάκης - Κανονικά η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας

Επιμένει για τη διαιτησία στις Σκουριές ο Γ. Σταθάκης - Κανονικά η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας

Όλες οι εκκρεμότητες θα λυθούν στη διαιτησία επέμεινε σήμερα ο Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ η διαιτησία προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός και όπως αναφέρει το υπουργείο η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπου ο υπουργός και οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στο υπουργείο και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, όπως και είχε επίσημα ανακοινώσει με δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ στις 3 Αυγούστου, οι οποίες και θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου. Η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ειδικότερα για το θέμα των Σκουριών, δήλωσε ότι δεδομένου ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, αποφασίστηκε αυτό να τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας.

Τόνισε, επίσης ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει το υπουργείο, φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, ο Γ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε πως αν ζητηθεί συνάντηση και από την πλευρά της εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί.

Ελληνικός Χρυσός: Αναμένουμε άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν για Ολυμπιάδα και Σκουριές

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός, σε συνέχεια των δηλώσεων του Γ. Σταθάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC