Επικράτηση της Όμικρον τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη βλέπει ο ECDC

Επικράτηση της Όμικρον τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη βλέπει ο ECDC

Η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων, αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα του Omicron μέχρι στιγμής, αλλά η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον COVID-19, Maria van Kerkhove, δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπηρεσία αναμένεται να έχει στοιχεία για αυτό εντός ημερών.

Η Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής καταγράψει μερικές δεκάδες μολύνσεις με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα.