Επιδότηση από ΕΣΠΑ στο φυσικό αέριο θέλει η ΕΠΑ Αττικής, φοβάται επιβάρυνση από φόρους

Επιδότηση από ΕΣΠΑ στο φυσικό αέριο θέλει η ΕΠΑ Αττικής, φοβάται επιβάρυνση από φόρους

Επιδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για το κόστος εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ζητά η ΕΠΑ Αττικής, εκτιμώντας ότι αποτελεί μονόδρομο για να ενισχυθεί η διείσδυσή του. Φοβάται ωστόσο ότι τυχόν επαλήθευση των σεναρίων για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, θα ακυρώσει τις όποιες θετικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόταση την οποία έχει αποστείλει στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΕΠΑ Αττικής κάνει λόγο για ένα παρόμοιο πρόγραμμα με εκείνο της περιόδου 2014-2015, με αιτούμενο κονδύλι 75 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε όφελος για 135.000 επιπλέον νοικοκυριά, οδηγώντας σε διείσδυση του αερίου από το 36% σήμερα στο 49%. Ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν 150.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλωστε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2015 και το σχεδιασμό για το 2016, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας, δεν έκρυψε το φόβο του πως αν αυξηθεί ο ΕΦΚ στο αέριο, ο οποίος είναι από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά για βιομηχανική χρήση, η διείσδυση του καυσίμου θα φρενάρει.

Αλλωστε λόγω ακριβώς της πτώσης του αργού, η ψαλίδα ανάμεσα στη τιμή του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο θέρμανσης έχει πέσει από το 44% κάποτε, στο 28%.

Αν αυξηθεί και άλλο η τιμή στο αέριο, τότε η ψαλίδα θα κλείσει και άλλο.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν η πρόταση της ΕΠΑ για ένταξη στο ΕΣΠΑ μιας παρόμοιας επιδοτούμενης δράσης με της περυσινής.

Σημειωτέον ότι το προηγούμενο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, ολοκληρώθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2015, καθώς στο μεταξύ η εφαρμογή του πέρασε από σαράντα κύματα (αναβολές λόγω εκλογών, δημοψήφισμα, capital controls, κλπ).

Παρ'' όλα αυτά είχε σαν συνέπεια να πραγματοποιηθούν 3.900 νέες συνδέσεις, που αντιστοιχούν σε 9.000 νοικοκυριά. Τελικά και λόγω της παραπάνω συγκυρίας από τα 10 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί ως επιδότηση για την Αττική, απορροφήθηκαν μόνο τα 4,7 εκατ. ευρώ,

Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι έκανε την αγορά να κινηθεί, με τζίρο γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, δίνοντας δουλειά στους κλάδους που εμπλέκονται με το αντικείμενο (4.500 επαγγελματίες στο χώρο των καυστήρων, κ.ο.κ.).

Μεταξύ των 3.900 νέων συμβολαίων, έγιναν και πολλές αυτόνομες, συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 44%.

Κι αυτό παρ' ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη απλοποιηθεί, παρά προβλέπει πως για να αυτονομηθεί ένα νοικοκυριό από τη κεντρική θέρμανση απαιτείται η συναίνεση του 50% συν ένα της γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών.

Πέραν των παραπάνω, η ΕΠΑ Αττικής έχει προτείνει και ένα δεύτερο πρόγραμμα προς την Περιφέρεια Αττικής για την επιδότηση επέκτασης νέων δικτύων. Υπολογίζεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 125.000 επιπλέον νοικοκυριά να συνδεθούν, και θα "ξεκλειδώσει" επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.

Τόσο στη μία, όσο και στη δεύτερη περίπτωση, απάντηση η ΕΠΑ Αττικής από τις αρμόδιες αρχές δεν έχει ακόμη πάρει.

Γ.Φ.