Επανεκλογή de Blasio στη Νέα Υόρκη, ήττες για τον D. Trump και σε Βιρτζίνια-Νιού Τζέρσεϊ

Επανεκλογή de Blasio στη Νέα Υόρκη, ήττες για τον D. Trump και σε Βιρτζίνια-Νιού Τζέρσεϊ

Ο δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, φαίνεται πως επανεκλέγεται άνετα στο αξίωμά του, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών ΜΜΕ. Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που αφορούν στο 90% των εκλογικών τμημάτων, ο de Blasio συγκεντρώνει το 66% των ψήφων ενώ η αντίπαλός του, Nicole Malliotakis, που στηρίχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, περιορίζεται στο 28%.

Αν και τόσο το ποσοστό που συγκέντρωσε όσο και η διαφορά από την αντίπαλό του είναι μικρότερα σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013, οι Νεοϋορκέζοι δείχνουν να επιβραβεύουν τον δήμαρχό τους τόσο για τυο έργο του όσο και για την πολιτική του στάση, καθώς στάθηκε υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των μειονοτήτων απέναντι στην επίθεση που δέχθηκαν από τον Donald Trump.

«Η Νέα Υόρκη έστειλε ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο -το μήνυμά μας ήταν ότι δεν μπορείτε να μας πάρετε τις αξίες μας και να μας νικήσετε κ. πρόεδρο. Στραφήκατε κατά των αξιών της πατρίδας σας και η πατρίδας σας αντιστέκεται», δήλωσε ο ίδιος ο de Blasio, ο οποίος μοιάζει να έχει υψηλότερες πολιτικές φιλοδοξίες. 

Και άλλες ήττες για Trump

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέστησαν όμως και άλλες εκλογικές ήττες χθες. Έτσι, ο δημοκρατικός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ralf Northam, επικράτησε του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ed Gillespie, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον Trump και είχε διεξαγάγει εκστρατεία δίνοντας την έμφαση σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές θέσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στη Βιρτζίνια, με το 60% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Northam συγκεντρώνει το 52% των ψήφων έναντι ενός 47% του Gillespie, ο οποίος έκανε το τελευταίο διάστημα μια στροφή προς τα δεξιά, βάζοντας ζητήματα όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση, η εγκληματικότητα ή ακόμη τα αγάλματα που τιμούν συνομοσπονδιακούς στην καρδιά των ομιλιών του.

Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη έβλεπαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μια ευκαιρία να πάρουν μια ρεβάνς, έναν χρόνο ακριβώς μετά την ήττα της Hillary Clinton. Ο πρώην πρόεδρος Barack Obama συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία.

«Ο φόβος, ο διχασμός και το μίσος δεν δουλεύουν», σχολίασε ο απερχόμενος δημοκρατικός κυβερνήτης την Τρίτη, λίγο πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Σε μια άλλη Πολιτεία, το Νιού Τζέρσι, ο δημοκρατικός υποψήφιος Phil Murphy επικράτησε επίσης και θα διαδεχθεί τον απερχόμενο ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Chris Christie, επίσης στενό σύμμαχο του Trump.