ΕΟΔΥ: Να κάνουν όλοι την τρίτη δόση του εμβολίου - Απαραίτητη για την προστασία και των νέων

ΕΟΔΥ: Να κάνουν όλοι την τρίτη δόση του εμβολίου - Απαραίτητη για την προστασία και των νέων

Έκκληση για την ανάγκη της διενέργειας της τρίτης δόσης στον εμβολιασμένο πληθυσμό όταν παρέλθει το εξάμηνο απηύθυναν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής.

Σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους του υγειονομικού ρεπορτάζ τόνισαν ότι απευθύνονται όχι μόνο στους ηλικιωμένους- που σαφώς έχουν προτεραιότητα - αλλά και στα νεότερα άτομα καθώς όπως δείχνουν οι κατανομές των κρουσμάτων το 70% σε μία πρόσφατη ημερήσια κατανομή, στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών πρόκειται για άτομα εμβολιασμένα.

Ταυτόχρονα τα σχολεία, όπως είπαν, αναδεικνύονται ως το μοντέλο λειτουργίας για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα με τους μαθητές να συμμετέχουν ελάχιστα στη διασπορά καθώς λειτουργούν εξαιρετικά τα πρωτόκολλα με τα self test και τους επιπλέον ελέγχους και τη χρήση μάσκας και τα μέτρα προστασίας. 

Στη μαθητική κοινότητα ένα μέρος των παιδιών και των εφήβων είναι εμβολιασμένα ωστόσο τα μοντέλα δείχνουν να δουλεύουν εξαιρετικά και στο δημοτικό και το νηπιαγωγείο εκεί που εμβολιασμός δεν υπάρχει αφού ακόμα δεν έχει δοθεί έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά κάτω των 12 ετών και στην πατρίδα μας δεν εμβολιάζονται.

Στην ερώτηση του Liberal εάν τα μοντέλα στο σχολείο για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού δουλεύουν εξαιρετικά και γιατί εκεί υπάρχει πάρα πολύ δυνατό αίσθημα ευθύνης από την οικογένεια, από τους γονείς και το ίδιο το παιδί να προστατέψει τους συμμαθητές του και τα άλλα μέλη της σχολικής Μονάδας, η απάντηση των δύο καθηγητών είναι ένα ξεκάθαρο «ναι».

Πρωτόκολλα, μέτρα προστασίας εμβόλιο αλλά και ευθύνη ότι είμαστε ενεργοί πολίτες μίας ομάδας ανθρώπων που συνυπάρχουν αυτό δείχνει το σχολείο είναι το καλύτερο μάθημα που μπορεί το σχολείο να δώσει στην πανδημία σε παιδιά και τους γονείς