Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν μπορεί να κάνει διακοπές πάνω από μία εβδομάδα

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν μπορεί να κάνει διακοπές πάνω από μία εβδομάδα

Αποκαλυπτικά της οικονομικής κατάστασης την οποία εξακολουθούν να βιώνουν δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία ακόμη έρευνα της Eurostat η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Σύμφωνα με αυτήν, ο ένας στους τρεις -για την ακρίβεια, το 32,9%- δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές έστω και για μία εβδομάδα στη διάρκεια όλου του έτους. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι πιο υψηλό στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά (34,6%) σε σύγκριση με εκείνες οι οποίες είτε δεν έχουν παιδιά είτε τα παιδιά τους έχουν αποκτήσει την οικονομική τους ανεξαρτησία.

Η εικόνα είναι χειρότερη, όπως είναι αναμενόμενο, στις χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, όπου το σχετικό ποσοστό φτάνει το 53,6%. Στην ίδια ή και χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι πολίτες της Ρουμανίας (66,6%), της Κροατίας (62,8%), της Βουλγαρίας (56,4%), της Κύπρου (53,6%) και της Ουγγαρίας (50,7%).

Αντιθέτως, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στις χώρες του Βορρά, όπου το ποσοστό των πολιτών που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν οικονομικά διακοπές μίας έστω εβδομάδας ετησίως είναι 8,2% στη Σουηδία, 13,1% στο Λουξεμβούργο, 13,7% στη Δανία, 14,2% στη Φινλανδία, 15,4% στην Αυστρία, 16,2% στην Ολλανδία, 19% στη Γερμανία και κοντά στο 23% στη Γαλλία.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (2011-2016), το ποσοστό των Ευρωπαίων που βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση έχει μειωθεί κατά 5%, από το 38% στο 32,9%. Η μείωση καταγράφηκε στο συγκεκριμένο διάστημα σε όλες τις χώρες, εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας.

 

Φωτογραφία: SOOC